El Programa “Escacs a l’escola” es consolida entre els centres educatius de les Balears És el tercer any consecutiu que es convoca aquest programa per fomentar a les escoles la pràctica d’escacs com a eina pedagògica

Foto: Xec Bagur©

La Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca mitjançant la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha publicat la llista definitiva dels centres que imparteixen educació primària i primer cicle d’educació secundària obligatòria, tant públics com concertats que participaran del Programa de formació i innovació educativa “Escacs a l’escola” per aquest curs 2020-2021.

Són un total de 28, els centres educatius de les Illes Balears inscrits al Programa per al proper curs amb la finalitat de fomentar la pràctica d’escacs a les escoles.

Per illes, 22 són centres de Mallorca, 2 de Menorca, 3 de Eivissa i 1 de Formentera. També cal mencionar que 15 centres educatius participaran per segon any consecutiu en el Programa, 9 centres educatius participaran per tercer any consecutiu en el Programa i 4 centres per primera vegada.

Un Programa per a la millora del procés d’ensenyament i aprenentatge dels infants

El Programa va entrar en funcionament el curs 2018-19 a 13 centres educatius d’educació primària de les Illes Balears com a projecte pilot i per facilitar als centres educatius la implantació i el foment de la pràctica dels escacs com a eina pedagògica que contribueixi a la millora del procés d’ensenyament i aprenentatge dels infants.

Cal destacar que el curs 2020-2021 la Conselleria oferirà una formació inicial i una formació contínua per al professorat que ja ha realitzat la formació inicial en participació mixta (part presencial per videoconferència i part a distància, degut a la COVID-19). A més de dotar als centres amb els equipaments necessaris (taulers i peces d’escacs) per desenvolupar el programa.

Per la seva part, els centres seleccionats han elaborat un projecte que contempla la utilització dels escacs en el desenvolupament curricular a educació primària i al primer cicle d’educació secundària, durant l’horari lectiu i amb un mínim d’una sessió setmanal. També hauran d’anomenar un coordinador i al final del programa presentaran una memòria final per valorar el projecte d’escacs.

Impulsar l’ús pedagògic dels escacs als centres 

Entre els objectius del Programa es troba impulsar l’ús pedagògic i didàctic dels escacs a l’aula com a eina educativa, formativa i participativa dins l’horari lectiu. Així com fomentar la contribució dels escacs per millorar, entre d’altres, l’atenció, la concentració, la memòria, la resolució de problemes, la comprensió lectora, la presa de decisions… i potenciar, la sociabilitat,  l’ajuda entre companys, el respecte entre  iguals, la igualtat de gènere, la gestió de les emocions. I el foment dels  valors de l’esportivitat, l’esforç, la superació i la constància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.