Actes 8 Març

L’INE rebaixa lleugerament la caiguda de l’economia espanyola durant el segon trimestre fins al 17,8% En relació al mateix període del 2019, el descens va ser del 21,5%

ACN Barcelona .- L’Institut Nacional d’Estadística ha rebaixat lleugerament la caiguda de l’economia espanyola com a conseqüència del coronavirus pel segon trimestre fins al -17,8% respecte als primers tres mesos de l’any davant el -18,5% estimat el passat 31 de juliol. A més, la variació en comparació al mateix període de l’any passat va ser del -21,5%, sis dècimes superior a la xifra publicada a finals de juliol (-22,1%). Es tracta de la pitjor caiguda de l’economia espanyola de la sèrie històrica de l’INE. La contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB va ser del -18,8 punts, 14,9 punts menys a la del primer trimestre, mentre que la demanda externa va presentar una aportació de -2,7 punts, 2,5 punts menys que el primer trimestre.
D’acord amb l’actualització publicada aquest dimecres per l’INE, el PIB generat per l’economia espanyola entre abril i juny, coincidint amb ple pic de la pandèmia, va registrar una variació intertrimestral del -17,8%, és a dir, 12,6 punts inferior a l’estimada per al primer trimestre. Quant a la variació trimestral, va ser del -21,5%, una taxa que és 17,3 punts inferior a la del primer trimestre de l’any.

Respecte la contribució de la demanda interna en termes interanuals, la despesa del consum final de les llars és la que va presentar una aportació més negativa a la variació interanual del PIB en volum, amb -14,1 punts, seguida per la formació bruta de capital, amb -5,3. En canvi, el consum final de les administracions públiques van tenir una aportació positiva de sis dècimes.

Pel que fa la demanda externa, les exportacions de béns i serveis van aportar -13,4 punts a l’evolució interanual del PIB, una contribució negativa que es veu parcialment compensada per l’aportació positiva de les importacions de béns i serveis (10,7%).

D’altra banda, la despesa en consum final va experimentar una variació interanual del -25,2%, 19 punts menys que en el trimestre anterior. Per la seva part, la despesa en consum final de les administracions públiques va presentar un creixement del 3,1%, sis dècimes inferior a la del primer trimestre.

Les exportacions de béns i serveis van presentar una variació del -38,1% respecte el segon trimestre del 2019, xifra que suposa 32,5 punts menys que en el trimestre anterior, i les importacions de béns i serveis van variar un -33,5% respecte el mateix trimestre de l’anterior, 28,1 punts menys que en el primer trimestre.

Pel que fa el nombre d’hores treballades, va caure un 21,7% respecte el primer trimestre, 17,2 punts menys que en el trimestre anterior, mentre que en termes interanuals, el nombre d’hores treballades va retrocedir 20,7 punts, fins al -24,9%. En les branques industrials, la variació interanual d’hores va ser del -20,8%, 18 punts menys que en l’anterior trimestre.

En la construcció, la variació interanual va ser del -31,1%, amb un descens de 23,8 punts respecte el trimestre anterior. Les hores treballades en el sector serveis van retrocedir 22 punts, fins al -25,8%, i en les branques primàries l’impacte va ser menor, amb un -8,5%, és a dir, un augment d’1,1 punts respecte al primer trimestre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.