Armengol anuncia la flexibilització d’algunes restriccions sanitàries a Menorca adaptades a la seva realitat epidemiològica La presidenta s’ha reunit amb el Consell Insular i els ajuntaments per tractar la situació de la pandèmia, que hi està més controlada que a la resta d’illes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat que el Govern adaptarà a Menorca algunes de les restriccions que hi ha a les Illes Balears per garantir la seguretat sanitària i el control de l’expansió de la COVID-19. Armengol, que ha mantingut una reunió aquest dijous dematí amb el Consell Insular i els ajuntaments de l’illa, ha explicat que el bon control de la malaltia a Menorca permet «flexibilitzar» algunes de les mesures que la Conselleria de Salut i Consum prorrogarà dissabte durant 15 dies més i que es mantindran en la seva totalitat a la resta d’illes.

La presidenta ha recordat que, durant l’estat d’alarma, des de les Illes Balears es va reclamar, «en moltes ocasions, que Espanya no era Madrid i que les Balears tenien una situació diferenciada». D’aquesta manera, Formentera va poder entrar abans en la fase de desescalada que la resta d’illes, i el conjunt de la comunitat, abans que altres territoris. «També he defensat ara la mateixa concepció dins les Illes Balears. Amb xifres diferents i moments diferents, podem prendre decisions diferents», ha ressaltat, i ha valorat la realitat epidemiològica de Menorca respecte de la resta del territori.

Armengol ha detallat en roda de premsa que Menorca podrà augmentar la capacitat al 100 % dels mercats ambulats amb menys de 20 parades. En cas que en tenguin entre 21 i 100, la restricció passa del 50 % actual al 75 % de la seva capacitat permesa, i sempre prioritzant les parades d’alimentació. En la mateixa línia s’actuarà en relació amb les terrasses. Així, se n’augmenta la capacitat d’un 50 % fins a un 75 % en establiments de restauració i hostaleria amb una capacitat interior de més de 50 persones.

Les altres dues mesures que s’adapten a la realitat epidemiològica de Menorca són relatives a les residències de gent gran. En primer lloc, s’elimina la restricció d’una visita al dia d’una hora. Ara bé, cal destacar que s’han de continuar mantenint totes les precaucions necessàries. Per això, serà obligatori continuar acordant les visites, que hauran de ser supervisades, s’hauran de dur a terme en espais amplis amb bona ventilació i no es podran fer dins habitacions, llevat que es vagi a veure una persona enllitada per problemes de salut o prescripció mèdica. En segon lloc, es permetran les sortides dels residents de forma autònoma o acompanyats per familiars o persones del seu entorn afectiu. Igualment, per continuar mantenint el control sanitari, no podran pernoctar fora dels seus centres. La resta de mesures que fins ara s’han anat prorrogant a través de resolucions de la Conselleria de Salut i Consum es mantindran durant 15 dies més.

Armengol ha agraït tant a la societat menorquina com a les seves institucions la implicació i els sacrificis fets durant aquests darrers mesos. En aquesta direcció, ha recalcat algunes dades que posen de manifest la bona evolució en el control de la malaltia en les darreres setmanes. La incidència acumulada en els darrers 7dies és de 19,63 per cada cent mil habitants a Menorca, mentre que al conjunt de les Illes Balears és de 114,47. A més, Armengol ha destacat que en les dues darreres setmanes Menorca ha passat de tenir 169 casos actius a tenir-ne 36, un pacient a planta (amb PCR negativa) i cap a la UCI.

Ara bé, de la mateixa manera, ha avisat que la malaltia continua contagiant i que, per tant, la responsabilitat individual i col·lectiva ha de perseverar a fi de controlar-ne l’expansió. És per aquest motiu que la presidenta ha recordat que es mantenen mesures de restricció en espais interiors que poden esdevenir focus importants de contagi, així com en activitats on no es pot mantenir la distància de seguretat, en l’àmbit de les reunions socials i familiars, i en l’oci nocturn. «Seguim demanant a la població el compliment de les mesures. Si la situació millora, podrem anar normalitzant la nostra vida», ha subratllat, i ha exposat l’exemple de Menorca. «Prenem les decisions sota criteris sanitaris i amb la coherència que el virus l’hem de tombar junts, des de les institucions i amb la complicitat absoluta de la població», ha apuntat, «amb cautela, compromís i rigor».

Han assistit a la reunió, que ha tingut lloc a la seu del Consell Insular de Menorca, la presidenta de la institució, Susana Mora, i els batles i batlesses menorquins: José Luis Benejam, d’Alaior; Joana Gomila, de Ciutadella; Joana Escandell, des Castell; Francesc Ametller, des Mercadal; Antònia Camps, des Migjorn Gran; Joana Febrer, de Ferreries; Hèctor Pons, de Maó, i Carol Marquès, de Sant Lluís.

També hi han assistit la vicepresidenta segona i consellera executiva de Cooperació Local del Consell Insular, Cristina Gómez, i la consellera executiva de Benestar Social, Bàrbara Torrent. Per part del Govern també hi ha assistit el director general de Salut, Juli Fuster; mentre que, per part de l’Hospital Mateu Orfila, hi ha participat el seu gerent, Romà Julià.

Bé de Menorca, ara i sempre producte local

Pomada Xoriguer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *