La Fundació ONCE del Ca Guia compleix 30 anys amb més de 10 cans a les Balears

 La Fundació ONCE del Ca Guia ha complert 30 anys al costat de la ciutadania del nostre país. Tres dècades d’història a les que ha facilitat més de 3.200 cans a les persones cegues o amb discapacitat visual greu per millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat.

En l’actualitat són més de 1.000 els cans guia que recorren els nostres carrers i pobles, més de deu a les Illes Balears. En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el ca guia.

El ca guia atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d’una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure. Estan capacitats per evitar obstacles fixos i mòbils; avisar l’usuari de caps de cantó i escalons; cercar passos de vianants, entrades i sortides de tot tipus d’establiments i fins i tot localitzar escales o parades d’autobús.

Però res seria possible sense la tasca dels milers de venedors de productes de joc de l’ONCE, amb els quals es finança la Fundació; o de les famílies educadores dels futurs cans guia, que durant aquests 30 anys han dedicat el seu temps i afecte a aquests animals en la seva etapa de socialització, just abans de formar-se com a guies costat dels instructors de mobilitat de la Fundació.

L’ONCE té com una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues a la societat. L’ocupació, les relacions socials i culturals i l’autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració. Per això, fa 30 anys va crear la Fundació ONCE del Ca Guia (FOPG) adoptant el model de les escoles de cans guia europees i nord-americanes. Situada a Boadilla de la Muntanya (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de quissons, entrenament i instrucció de cans, clínica veterinària, alberg per a cans jubilats i residència per a la formació dels usuaris de ca guia.

Les races més utilitzades són labrador retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. És important destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu ca guia, en transport i llocs públics o d’ús públic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip