26 Setembre: InOMN 2020 Per Antoni Liz Femenías

Avui dissabte la secció d’Astronomia del cercle artístic i altres tres associacions astronòmiques de Balears participen a la nit internacional d’observació de la Lluna.

El dia internacional es fa a proposta de la Nasa des de 2010.

Aquest any l’observació es farà on-line al canal de Youtube del Club Newton amb connexions a les 4 associacions. Serà dissabte de 21 a 22 hores aproximadament. Esperem que faci una bona nit.

Tota la setmana pot ser interessant per fer observacions de la lluna i dels planetes exteriors. La lluna creixent ens pot servir per localitzar els planetes.

Quan la lluna creix és veu després de la posta. Dia 24 s’ha produït el quart creixent (7 dies després de la lluna nova).

Dia 25, la lluna (de 8 dies), que es mou per davall de l’eclíptica, es trobarà davall els planetes Júpiter i Saturn.

Dia 26, la lluna (de 9 dies) es trobarà en línia amb els dos planetes a la seua dreta.

El dia 1 d’octubre hi ha lluna plena i dia 2 la lluna minvant (quasi plena) arribarà a les proximitats del planeta Mart

Per observació de la lluna es recomana uns prismàtics amb un trespeus.

Dia 26 es podrà veure bé el cràter Copèrnic (de 93 km de diàmetre), al centre de la Lluna, prop de la línia de separació entre llum i ombra (terminador o, en anglès, terminator). El cràter tindrà ombres que destaquen el seu relleu. Al cràter acaba de sortir el sol i tindrà sol durant uns 14 dies. Quan la lluna sigui plena (dia 1) també es podrà veure, però ja no tindrà ombres, i no es podrà veure el seu relleu.

També és pot veure el Mar de la Tranquil·litat on es va posar l’Apollo 11.

Si disposam de telescopi podrem observar molt millor els tres planetes exteriors que es coneixen des de l’antiguitat. Júpiter molt brillant i les seues 4 llunes grosses que va descobrir Galileo l’any 1609. El planeta i les seus llunes es veuran en línia en posicions variables segons el moment d’observació.

Saturn a l’esquerra de Júpiter no serà tan brillant. Es podrà veure el seus anell i amb un bon telescopi la seus lluna més brillant (Tità).

El planeta Mart només destaca per seu color vermell però difícilment es veuen detalls del planeta.

Dia 13 d’octubre Mart es trobarà en oposició i, com ja vam comentar, hi ha tres naus que van cap el planeta i han d’arribar el febrer de 2021.

Quan als planetes interiors (Mercuri i Venus), Mercuri es difícil de veure a la posta, prop del Sol, i Venus, ara es veu els matins.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.