Post vacances: Com fer reviscolar una planta seca

És un clàssic de la tornada de vacances. Hem passat l’estiu a l’hort, al xalet o acampats i quan arribam a casa, obrim la porta i ens trobem amb que aquella planta dels nostres amors està seca. Un disgust que ens treu el bon gust de boca dels dies de vacances.. Tot i així, reviure una planta seca no és tan complicat. Només cal saber com i, això sí, donar-li alguns dies per veure com reacciona a les nostres atencions.

És probable que tots els sistemes que veurem a continuació funcionin una vegada, però és raríssim que ho facin dues. Una planta exposada a una deshidratació severa perd, en certa mesura, capacitat d’afrontar-la en dues ocasions. Per això, abans de sortir de casa, no està de més saber com regar els testos durant les vacances i deixar planificada la seva hidratació en la nostra absència.

  1. Eliminar les tiges i flors marcides

És el punt de partida per a reviure una planta seca, independentment de quanta set hagi passat la nostra planta. Aquesta tasca de poda és fonamental ja que, si no eliminar les parts mortes, la planta seguirà fent l’esforç d’enviar sàlvia i nutrients. Un desgast que en una planta sana no és crític, però que no pot afrontar una planta deshidratada. Eliminar les tiges i flors seques permetrà a la planta estalviar energies en la seva rehidratació.

  1. Avaluar perquè està seca

A simple vista, pot semblar senzilla aquesta resposta: li ha faltat aigua. Però no és tan fàcil la cosa. Per poder reviure una planta seca, hem de contemplar altres aspectes. Per exemple: si a la manca d’hidratació se li ha unit un excés d’exposició solar. Un factor que ens obligarà a canviar-la momentàniament d’ubicació. Fins i tot si és una d’aquestes plantes d’estiu per tenir a ple sol, és important rehidratar abans de tornar a exposar-la als rigors solars. Per això, l’ideal és cercar-li un lloc en el qual rebi molta lluminositat però no sol directe. Però alerta! La falta de reg també la converteix en objectiu de diferents plagues. Per això i abans de tornar a hidratar-la, cal passar-li revista. Eliminar les plagues s’ha de convertir en objectiu prioritari ja que, de no fer-ho, cap de les tasques posteriors tindrà èxit.

  1. Tornar a hidratar a consciència

Alerta amb aquesta tasca. Que la cosa no consisteix a embassar la planta perquè, per més que ens pugui semblar una bona idea, no ho és. En realitat, haurem de ser molt més curosos per facilitar que la planta torni a tenir el grau d’humitat que demanda i de manera eficaç. Per començar, és important eliminar la capa superficial de terra. I el motiu és més que lògic: la deshidratació endureix el substrat, impedint el pas d’aigua. Per dur a terme aquesta tasca, cal ser curosos i no fer mal a la planta en el transcurs. Després l’ideal és treure el pa de terra de la planta del test. Si parlam d’una planta plantada directament a terra, l’idoni és treure-la de la terra sense danyar les arrels. Triar un bon substrat és fonamental per a reviure una planta seca. Amb la planta lliure, la submergirem en aigua tèbia durant 10 minuts. El tema de la temperatura és important: l’aigua temperada penetra millor en el substrat. Passat aquest temps, deixarem escórrer l’excés de reg abans de tornar a ubicar-la en el seu lloc original.

  1. Plantar en un test més gran i amb substrat nou

La rehidratació que acabem d’esmentar sol tenir els primers efectes en un termini molt curt de temps. No obstant això, de vegades la nostra planta ha passat més set del compte i pot necessitar més tasques per reaccionar. En aquests casos, l’ideal és trasplantar la nostra planta en un test més gran i amb substrat nou. Les noves dimensions permetran a les arrels créixer: una cosa fonamental perquè la planta rebroti, ja que la part de fulles i tija és únicament la manifestació d’unes arrels sanes. El nou substrat estarà aportant els nutrients necessaris per a reviure una planta seca.

  1. Hidratar les fulles

De vegades, fins i tot portant a terme totes les tasques que acabem de veure, la nostra planta no acaba d’espavilar. Un fet que, en moltes ocasions, es deu a un altre aspecte més a tenir en compte: la sequedat ambiental. Un factor molt propi dels mesos d’estiu que pot atraure la presència de plagues. Per això, i abans de continuar hidratant, és important passar-li revista a fons. En cas de detectar-ne alguna, la prioritat és eliminar les plagues que pugui tenir la nostra planta usant insecticides específics. Si detectam qualsevol plaga, hem de tractar-la de manera prioritària. Si la nostra planta no té presència d’insectes, podem continuar rehidratant-la sense problemes. Per plantes tolerants a la sequera i que admeten aquest tipus de tècnica, n’hi haurà prou amb polvoritzar aigua sobre les fulles. Per plantes que, ja de per si, demanin una bona humitat ambiental hem d’anar un pas més enllà. Ens referim a crear una mena d’hivernacle per hidratar les fulles. N’hi haurà prou amb que col·loquem una bossa per sobre de la planta després de regar-la. Això sí: sempre fent-la enfora del sol, ja que l’efecte de la calor aconseguiria just el contrari del que volem. I si, després d’aquestes 5 passes, la planta no ha reviscolat, ens hem de rendir a l’evidència i preparar-nos per fer-ho millor l’estiu que ve.

5 passes per reviscolar una planta seca

  • 1. Eliminar les tiges i flors marcides
  • 2. Avaluar per què està seca
  • 3. Tornar a hidratar a consciència
  • 4. Plantar en un test més gran i amb substrat nou
  • 5. Hidratar les fulles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.