Més per Menorca fa un balanç pobre de la tramitació del  Decret Llei 8/2020 i creu que el Govern no l’ha aprofitada per rectificar   Els menorquinistes lamenten que el Govern no hagi aprofitat el seu oferiment de fer un bloc de 34 diputats d’esquerres que garantís un text coherent  

«El Parlament aprovarà aquest dimarts una llei que ha posat en evidència les desavinences dels socis de Govern i la poca voluntat del PSIB d’arribar a un acord per fer possible una llei d’esquerres que servís per reactivar l’economia amb un model sostenible i eficaç», ha explicat el diputat de Més per Menorca Josep Castells. 
 
En aquest sentit, Més per Menorca lamenta que el Govern vulgui basar la modernització de les Illes en ll’ampliació d’hotels, que és un model obsolet, i no hagi apostat per reactivar la construcció apostant per les millores en eficiència energètica, estalvi d’aigua i sostenibilitat. 

«Es podrien haver incentivat les inversions en els hotels donant facilitats per millorar l’eficiència dels establiments. S’hagués dinamitzat el sector de la construcció amb unes millores que haguessin fet els hotels més competitius. Però enlloc de fer això, s’ha optat per la solució de sempre, que denota una preocupant falta d’imaginació i d’adaptació als nous temps», ha indicat Castells A més, ha dit «la tramitació de Decret Llei ha posat en evidència que no era una norma degudament consensuada al sí del Govern i que es va fer de forma precipitada. El grups del Govern han aprofitat per corregir diverses errades i, tot i aixís’arriba al Ple amb esmenes contraposades dels partits que formen el Govern mateix». 
 
Així i tot, Més per Menorca considera que ha complit amb la seva tasca per dos motius: en primer lloc, per haver aconseguit la tramitació com a Projecte de Llei amb la pressió dels seus dos diputats; i en segon lloc, per haver desactivat un dels aspectes més perillosos d’aquesta norma, que era la possibilitat d’ampliar els hotels només amb una declaració responsable. 
 
«Ens hauria agradat que el PSOE hagués agafat el guant que li vam llançar o que Més per Mallorca i Podem haguessin imposat un viratge del Decret Llei cap a l’esquerra i la sostenibilitat, però això no ha estat possible», ha incidit Castells. «Així i tot, hem pogut ser la veu dels menorquins i d’entitats com el Col·legi d’Arquitectes que han estat advertint de la perillositat de la ‘Declaració Responsable’, una fórmula que hem aconseguit eliminar. Just per aquesta fita aconseguida ha pagat la pena la negociació que vam forçar el mes de juny», ha sentenciat.

Val a dir que Més per Menorca haconseguit altres fites importants per a l’illa com per exemple: facilitar la contractació de personal pel Museu de Menorca i la Biblioteca Pública de Maó facilitar la construcció de carrils bici en carreteres; agilitzar la tramitació de subvencions en matèria de cultura, joventut i esports; que l’IBANAT s’hagi de cenyir als instruments de protecció del territori; o que no es puguin fer canvis d’ús en edificis turístics si el PTI no ho permet.

Totes aquestes millores aconseguides confirmen que calia tramitar aquest decret llei com a projecte de llei i que el paper dels dos diputats de MxMe continua sent essencial per defensar els interessos de Menorca al Parlament. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.