El Govern celebra l’acord històric que protegirà 85.000 fixos discontinus de les Illes Balears i prorroga els ERTO fins al 31 de gener La Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears ha acordat que aquests treballadors podran cessar la seva activitat a partir del 30 de setembre, rebent una prestació de desocupació extraordinària

La Mesa de Diàleg Social dels Illes Balears celebra “l’acord històric” que prorroga els ERTO fins al 31 de gener de 2021 i que també permetrà protegir els més de 85.000 treballadors i treballadores fixos discontinus que exerceixen actualment el seu treball a l’arxipèlag. La Mesa s’ha reunit aquest matí, presidida per la presidenta del Govern, Francina Armengol, després que la Mesa Tripartida estatal hagi arribat a un acord per a ampliar les ajudes als fixos discontinus, un dels sectors més afectats per la pandèmia de la COVID-19 a l’arxipèlag, com també per allargar els beneficis dels ERTO quatre mesos més.

Armengol ha destacat que “per primera vegada a la història” hi haurà una prestació per a fixes discontinus, una mesura “molt específica de la nostra comunitat autònoma i una aposta clara del Govern d’Espanya amb el sector turístic i la nostra terra”. La presidenta ha agraït als agents econòmics i socials la seva implicació per dialogar “en moments difícils i complexes” i ha destacat que s’ha mantingut el seu “compromís” per elaborar “una estratègia a nivell balear i estatal” per defensar els treballadors i treballadores de les Illes Balears, així com per posar solució a la complicada situació que viuen per l’abast de la crisi econòmica.

Fruit de l’acord aconseguit i fet públic avui entre el Govern d’Espanya i els agents econòmics i socials, la Mesa de Diàleg Social ha acordat que tots els fixos discontinus podran cessar la seva activitat a partir del 30 de setembre sense quedar desprotegits. Tots ells podran cobrar des de l’1 d’octubre i fins al 31 de gener de 2021 una prestació per desocupació nova i extraordinària que permetrà que puguin afrontar en millors condicions la situació actual provocada per la pandèmia de la COVID-19. A més, aquesta nova prestació no consumirà prestació per desocupació i serà del 70 % de la base reguladora.

Al mateix temps, la Mesa Tripartida estatal ha acordat també estendre els ERTO fins al pròxim 31 de gener de 2021, i atorgar major protecció a sectors especialment afectats, entre els quals el comerç i l’hostaleria, dues de les activitats que havien demanat un tracte especial per la seva exposició a la pandèmia. Així mateix, tota l’activitat directament o indirectament relacionada amb el sector turístic queda protegida per una figura que està resultant clau durant la crisi provocada per la COVID-19. En el cas de les Illes Balears, aquesta nova pròrroga beneficiarà la pràctica totalitat de treballadors i treballadores vinculats directament o indirectament al sector turístic.

Armengol ha recordat també la celebració de la Mesa Tripartita a principis de mes a les Illes Balears, en què es va “posar l’accent en allò que era fonamental per nosaltres”. “Érem molt conscients que la nostra comunitat autònoma viu una situació més complexa i que l’Estat hauria de fer el possible per protegir de forma específica el sector turístic”, ha expressat, i ha sentenciat: “Tot allò que havíem reclamat des de les Illes Balears es compleix íntegrament al Decret Llei que aprovarà el Govern d’Espanya”.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, també ha mostrat la seva satisfacció després de l’acord, que ha definit com a «històric» i que permetrà «protegir més de 85.000 fixos discontinus d’aquesta terra».

La Mesa de Diàleg Social d’aquest matí, a més de comptar amb la presència de la presidenta Armengol i del conseller Negueruela, ha comptat amb la dels màxims responsables dels sindicats UGT i CCOO, Alejandro Texías i José Luis García, respectivament; la del vicepresident de la CAEB, Gabriel Llobera, i la del president de PIMEB, Jordi Mora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.