L’Institut Balear de l’Energia finançarà la planta fotovoltaica de Trepuconet a Menorca Aquesta serà la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de Menorca per a la qual se cercarà socialitzar 700.000 euros entre petits inversors

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, acompanyats de la consellera insular de Medi Ambient i Biodiversitat, Maite Salord, i la batlessa des Castell, Joana Escandell, han assistit avui a Menorca a la signatura de l’acord entre l’Ajuntament des Castell i el Consorci de Residus i Energia per iniciar la tramitació de la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana de Menorca.

«Aquest projecte forma part de l’estratègia de renovació energètica per la qual han apostat fermament tant el Govern de les Illes Balears com el Consell Insular de Menorca. Cal destacar que és una de les primeres apostes de l’IBE per encapçalar la transició energètica a les illes i que a més comptarà amb la participació ciutadana. Hem de tenir clar que sense la participació ciutadana difícilment podríem parlar d’una transició energètica justa. Projectes com aquest venen a reforçar la nostra lluita contra el canvi climàtic», ha destacat Yllanes.

Maite Salord ha destacat que «aquesta planta té una gran connotació social. És un projecte que fidelitza l’Estratègia Menorca 2030. La transició energètica ha d’anar lligada a una transició social, i els ciutadans n’han de formar part, i aquest projecte els ho permet».

La batlessa des Castell, per la seva banda, s’ha mostrat «orgullosa de presentar aquest projecte que és pioner a Menorca i una aposta per a la lluita contra el canvi climàtic. Creim en la col·laboració interinstitucional i sobretot en la socialització del projecte».

La principal inversió de la planta fotovoltaica de Trepuconet prové de l’IBE, amb una aportació de 250.000 euros. L’Ajuntament des Castell serà qui aporti els terrenys on s’ubicarà la planta, valorats en 135.000 euros, i el Consorci de Residus i Energia de Menorca aportarà 234.000 euros com a inversor. La resta, aproximadament 700.000 euros, provindrà de la socialització entre petits inversors del municipi i de l’illa.

L’acord dona inici als tràmits per a la futura construcció de la planta, que, un cop finalitzada, arribaria a cobrir el 15,6 % de la demanda del municipi. Inicialment, es va projectar una planta d’1,4 MWp amb panells fotovoltaics fixos de 310 W, però, amb les millores tecnològiques de què es pot disposar, opta per panells de 410 W orientables en un eix, de manera que així pot arribar a una potència d’1,7 MWp. Amb aquesta nova configuració, es pot arribar als 3.400.000 kWh anuals, la qual cosa suposaria donar cobertura a un 15,6 % de la demanda d’energia elèctrica anual del municipi des Castell.

Primera planta fotovoltaica amb capital social

Trepuconet serà així la primera planta fotovoltaica de l’illa que disposi de capital social procedent de petits inversors. La socialització pretén crear un projecte col·lectiu, aprofitant per crear una comunitat de persones compromeses amb un projecte comú, que permeti generar molta més energia elèctrica neta amb un cost molt inferior que en el cas d’instal·lacions individuals. Aquesta socialització implica la mobilització de petits inversors, en un primer moment del municipi des Castell i posteriorment de la resta de Menorca.

La vida útil de la instal·lació serà d’entre 25 i 30 anys, i el període de rendibilitat de les inversions serà de 15 anys per als inversors privats i de 20 anys per a les administracions públiques.

Inicis del projecte

El projecte de la planta neix després de constatar que l’Ajuntament des Castell disposaria d’una superfície apta sense ús atribuït. Fa uns anys, l’Ajuntament des Castell va adquirir una parcel·la de 21.400 m² a la zona de Trepuconet, al costat de la planta desnitrificadora, amb la intenció d’ubicar-hi instal·lacions associades a l’abastament d’aigua potable del municipi. La superfície necessària per a aquestes instal·lacions només arriba al 20 % del total disponible.

Per això, es va plantejar la idea d’emprar la resta, devers 17.000 m², per a una planta fotovoltaica, i el Consorci de Residus i Energia de Menorca en va encomanar el projecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *