Vicepresidència amplia els ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum amb mig milió d’euros En total s’hi destinaran 3,5 milions d’euros, un augment que permetrà donar resposta a més sol·licituds

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productiu ha ampliat amb 500.000 euros la convocatòria de subvencions per a instal·lacions fotovoltaiques i microeòliques d’autoconsum.

Aquesta ampliació se suma a la quantia de tres milions d’euros que inicialment s’havia destinat per al foment d’aquestes instal·lacions, de manera que resulta un total de 3,5 milions, tal com es recull en la publicació del Butlletí Oficial de les Illes Balears d’avui, 29 de setembre.

L’objectiu d’aquesta ampliació és poder donar resposta a l’augment de sol·licituds que s’han presentat enguany per a aquesta convocatòria per part de particulars, entitats sense ànim de lucre i petites i mitjanes empreses, i que se situa entorn de les 2.000 sol·licituds.

D’aquestes, només s’havien pogut aprovar inicialment 684 expedients, una xifra que suposava arribar al màxim de l’import subvencionat fixat en tres milions d’euros. Ara, gràcies a aquesta ampliació de mig milió, es podrà donar resposta a més sol·licituds que es van presentar, fins a superar el miler d’expedients.

La inversió total en aquests projectes serà de 7,8 milions d’euros i s’arribarà a una potència de 6.319 kW.

Cal destacar que els més de 6 MW que s’espera instal·lar en total suposarà un augment de la potència renovable a les Illes del 8 % i una generació renovable de més de 8.000 MWh. Això pot suposar un estalvi econòmic important, no només per als qui instal·lin sistemes d’autoconsum, sinó també per al conjunt del sistema elèctric, ja que l’energia generada per les instal·lacions d’autoconsum no s’ha de produir en centrals convencionals. L’estalvi econòmic generat pot arribar fins als 750.000 euros, de manera que es recuperarà ràpidament la inversió pública efectuada.

Amb l’ampliació d’aquesta convocatòria es podrà arribar fins als 10 MW de noves instal·lacions d’energies renovables, xifra que suposarà un augment del 12 % de potència renovable i un estalvi de fins a un milió d’euros.

Dels 684 expedients aprovats fins ara, 201 pertanyien a sol·licituds presentades per pimes, associacions empresarials, comunitats de propietaris i entitats sense ànim de lucre, amb una potència total de 4.632 kW. Aquesta xifra suposarà una inversió de 4,8 milions d’euros, dels quals 1,5 milions estan subvencionats.

Pel que fa a les instal·lacions promogudes per particulars, fins ara s’havien aprovat 483 expedients, amb una potència total de 1.687 kW i una inversió de 2,9 milions d’euros, dels quals 1,4 milions estan subvencionats.

La convocatòria d’ajuts estableix una quantia màxima subvencionable del 50 % de la inversió total del projecte en el cas de les persones físiques, de les entitats sense ànim de lucre i de les comunitats de propietaris. Aquest percentatge és del 30 % en el cas de les pimes i de les associacions empresarials. Aquesta convocatòria pública d’ajuts està cofinançada al 50 % amb càrrec al Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

Cal recordar que en la convocatòria anterior el nombre total de sol·licituds que es van rebre va estar al voltant del miler, mentre que l’any 2018 se’n van rebre poc més de 200. Aquestes xifres posen de manifest la demanda creixent d’aquest tipus d’instal·lacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *