La Policia Local inicia demà dilluns una campanya de control de vehicles de mobilitat personal (VMP)

Des de dia 5 i fins a 14 d’octubre la Policia Local de Ciutadella ha programat una campanya especial de controls dels vehicles de mobilitat personal. L’objectiu principal de la campanya és promoure entre la ciutadania un correcte ús d’aquests vehicles d’acord a allò què ha establert la Direcció General de Trànsit sobre les normatives que han de complir. La campanya també es farà extensible al control i compliment de la normativa vigent per part de bicicletes i motocicletes.

Durant els primers dies els agents de la policia efectuaran prioritariament una funció informativa de la normativa en vigor, per posteriorment ja procedir a sancionar els incompliments que es puguen produir. En el cas de les motocicletes es posarà especial incidència en els renous i la comprovació de la vigència de l’inspecció Tècnica de Vehicles, mentre que en el cas de les bicicletes la campanya pretén sobre tot el control de l’enllumenat i elements reflectants durant la conducció nocturna i l’ús dels elements de protecció i la conducció amb elements de distracció com pot ser els telèfons mòbils o els auriculars, cosa totalment prohibida.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL (VMP)

La regulació formal dels vehicles de mobilitat personal (VMP) es troba actualment en fase de tramitació. No obstant açò, la Direcció General de Trànsit (DGT) va publicar el desembre una instrucció que recull els criteris als quals estan sotmesos aquests vehicles dins la normativa trànsit vigent.

El patinet elèctric continua guanyant als carrers. I per tant és d’especial interès pels ciutadans conèixer i complir amb les normes per l’ús de patinets elèctrics. Es tracta d’un mitjà de mobilitat molt còmode i econòmic: no comporta cap esforç físic, és fàcil de transportar i guardar, evita embussos.

Segons diversos estudis publicats 1 de cada 2 usuaris habituals d’aquests vehicles desconeixen la normativa que els regula. I moltes de les persones que empren aquests vehicles desconeixen coses tan bàsiques com els llocs que reglamentàriament poden circular-hi i els que no.

La DGT considera un vehicle de mobilitat personal a aquell d’una o més rodes dotat d’una única plaça i propulsat només per motors elèctrics que poden proporcionar al vehicle una velocitat màxima que oscil·la entre els 6 i els 25 quilòmetres per hora.

Alcohol i drogues

De la mateixa manera que si es condueix qualsevol altre vehicle, a l’hora de manejar un patinet elèctric està completament prohibit fer-lo sota els efectes d’alcohol i/o les drogues. La sanció per sobrepassar la taxa d’alcohol permesa oscil·la entre 500 i 1.000 euros. Si es detecta la presència de drogues en l’organisme, la multa és de 1.000 euros.

Elements de protecció

L’ordenança municipal és la que haurà de regir sobre l’ús dels elements de protecció. Si aquesta ordenança regula l’ús obligatori del casc i l’usuari no el porta, l’agent pot sancionar-li amb 200 euros, i fins i tot procedir a la immobilització del vehicle.

Menors

Si l’usuari que comet una infracció té menys de 18 anys, són els pares o tutors els que responen de la infracció comesa.

Circulació per voreres i zones per als vianants

Està prohibida la circulació d’aquesta mena de vehicles per les voreres i zones per als vianants, a excepció de patins, monopatins o aparells similars que ho facin de manera exclusiva a passa persona. La sanció econòmica és de 200 euros.

Segon passatger

No es permet la circulació en VMP de dues persones. Fer-ho pot comportar una multa de 100 euros.

Telèfon mòbil

Està prohibit conduir un patinet elèctric utilitzant el telèfon mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació. En aquest cas la sanció és de 200 euros.

Peces reflectores / Sistema d’enllumenat

La Direcció General de Trànsit considera «conducció negligent» quan es condueix un vehicle de mobilitat personal a la nit sense enllumenat ni peces reflectores. La sanció en aquest cas ascendeix a 200 euros.

Auriculars

Està prohibit l’ús de cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so. En aquest cas, la DGT contempla multes de 200 euros.

Parada i estacionament

Quant a la parada i estacionament dels patinets elèctrics, serà l’ordenança municipal la que establirà les prohibicions respecte a tots dos punts.

Aquests són els principals punts de les normes dels patinets elèctrics que ha publicat la DGT. A aquesta mena de vehicles no se’ls exigeix autorització administrativa per a circular, ni assegurança.

One Comment on “La Policia Local inicia demà dilluns una campanya de control de vehicles de mobilitat personal (VMP)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.