El ZEC Costa Nord de Menorca s’adhereix a un Sistema pioner a l’Estat de reconeixement de la sostenibilitat del turisme de natura a la Xarxa Natura 2000 Les empreses que s’hi vulguin sumar s’hauran de comprometre amb els valors de la principal figura europea de protecció del medi natural

Aquesta setmana, s’ha constituït l’Òrgan de Coordinació Nacional del Sistema de reconeixement de la sostenibilitat del turisme de natura a la Xarxa Natura 2000. Es tracta d’un projecte pilot, impulsat per l’Estat, del qual hi forma part la Zona d’Especial Conservació (ZEC) Àrea Marina de la Costa Nord de Menorca.

El ZEC menorquí és un dels quatre a tot l’Estat que s’ha adherit a aquesta iniciativa que té com a objectiu impulsar la gestió sostenible de les activitats de turisme de natura en els espais de la Xarxa Natura 2000, implicant-hi les empreses i als gestors d’aquests espais. Els altres tres espais fundadors son Somiedo (a Astúries), la Sierra de Ayllón (a Guadalajara) i la Montanya oriental de Cantabria.

L’adhesió de les empreses de turisme de natura al Sistema és voluntària i comporta un compromís de col·laboració amb l’administració en la consecució dels objectius pels quals l’espai s’integrà a la Xarxa Natura 2000. Així, per exemple, serà fonamental millorar la sostenibilitat de la seva oferta turística i contribuir a millorar l’economia local. Els gestors de la Xarxa Natura 2000 hauran d’assumir, per la seva part, una funció proactiva de suport a les empreses que s’adhereixin voluntàriament al Sistema.

La tipologia concreta d’activitats de turisme que puguin optar a ser reconegudes pel Sistema a cada espai Xarxa Natura 2000 les determinarà el gestor de cada espai en funció del model d’ús públic establert. Amb tot, el Sistema reconeix com a empreses de turisme de natures a aquelles que realitzin les seves activitats emprant els recursos naturals, sense degradar-los o esgotar-los. Aquesta definició engloba l’ecoturisme (contemplació, gaudi i/o coneixement de la natura), al turisme actiu a la natura (esports i activitats d’aventura) i a empreses proveïdores d’allotjament en l’àmbit de cada espai. No s’inclou a empreses relacionades amb l’elaboració de productes (alimentació, artesania, etc.) perquè ja disposen d’altres sistemes que en reconeixen la qualitat i compromís amb els valors naturals.

Les empreses que s’adhereixin al Sistema disposaran d’un distintiu propi que reconeixerà el seu compromís amb els valors que s’hi associen. A més, gaudiran d’altres avantatges com ara el de formar part del Club d’Ecoturisme de l’Estat.

El passat Primer d’octubre, tècnics del Servei de planificació al Medi Natural de la conselleria de Medi Ambient i Territori van mantenir una primera reunió amb empreses locals on se les va informar dels requisits i beneficis de formar part del Sistema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.