Actes 8 Març

El Govern Balear tanca amb CaixaBank noves operacions de crèdit per 829 milions d’euros a un tipus d’interès zero amb un estalvi públic de 10 milions Les operacions acordades amb CaixaBank representen el gruix de la renegociació de deute i de l’estalvi de 20 milions previst enguany pel Govern en aquest procés

Dins el procés de renegociació de deute públic, el Govern de les Illes Balears ha tancat operacions de crèdit amb CaixaBank per un import de 829 milions d’euros, a un tipus d’interès del zero per cent, que suposen un estalvi aproximat de 10 milions d’euros per a la Comunitat Autònoma, atès que milloren les condicions de préstecs anteriors subscrits a través de mecanismes de finançament de l’Estat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la directora territorial de CaixaBank a les Illes Balears, Maria Cruz Rivera, s’han reunit avui al Consolat de Mar amb motiu del tancament d’aquestes operacions. A la reunió també hi han assistit la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, la directora general del Tresor i Política Financera, Aina Galmés, i el director del Centre d’Institucions de CaixaBank a les Balears, Hilari Llabrés.

«Aquestes operacions de renegociació de deute públic suposen un avanç substancial per a la Comunitat Autònoma, perquè s’aconsegueix un nou estalvi gràcies a la millora del cost de préstecs anteriors, i mostren l’esforç per ser eficients en la gestió dels doblers públics i que el sector bancari també contribueix a donar resposta a aquesta crisi», ha manifestat la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Per la seva part, Maria Cruz Rivera ha destacat que CaixaBank té «un fort compromís amb les Illes Balears, que implica la col·laboració amb les empreses i els autònoms, les famílies i, evidentment, les institucions públiques, amb l’objectiu de contribuir a la recuperació econòmica de les Balears».

En concret, l’acord amb CaixaBank, mitjançant quatre operacions de crèdit, permet millorar les condicions financeres de préstecs subscrits per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb l’Administració de l’Estat des de l’any 2012 a través de diversos mecanismes estatals de finançament, i representa el gruix del procés de renegociació de deute que el Govern du a terme enguany i de l’estalvi que aquestes operacions suposen per a les finances públiques.

En conjunt, enguany el Govern ja té previst adjudicar un total de 1.160 milions d’euros, amb els quals obtindrà un estalvi aproximat de 20 milions. La bona acollida que ha tingut el procés de renegociació del deute de la Comunitat Autònoma ha permès ampliar el límit autoritzat per renegociar durant l’any 2020. Dels 650 milions d’euros prevists en un principi, s’han obtingut ofertes per 1.524 milions, la qual cosa suposa una ampliació de 874 milions, tal com va autoritzar el Consell de Govern el passat 28 de setembre i també ha autoritzat el Consell de Ministres aquesta setmana.

Les noves operacions permeten avançar en la millora aconseguida pel Govern en el procés de renegociació de deute els darrers anys, amb el qual ja s’havia obtingut un estalvi superior als 42 milions d’euros entre 2015 i 2019. D’altra banda, no impliquen cap increment de l’endeutament de la Comunitat Autònoma, atès que cancel·len anticipadament operacions de crèdit subscrites els darrers anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.