La campanya d’alt risc d’incendis forestals finalitza amb prop de 469 hectàrees afectades El 97 % de la superfície afectada es correspon al sinistre de s’Albufera de Mallorca

 

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director gerent de l’IBANAT, Joan Ramon, han presentat, aquest dijous, el balanç de la campanya d’incendis forestals a les Illes Balears. Enguany, s’han produït 63 sinistres, dels quals 54 – el 87 % del total – han estat conats, és a dir, en els quals s’hi ha vist afectada menys d’una hectàrea de superfície.

D’aquests, gairebé la meitat (30) s’han produït a Mallorca, 22 a Eivissa, 8 a Formentera i 3 a Menorca. La superfície total afectada ha estat, sense comptar l’incendi que declarat dimecres a Eivissa, i que, en el moment de la roda de premsa romania estabilitzat, de 468,92 hectàrees, de les quals el 97 % era terreny forestal herbaci (pastures i canyet) i només un 3% d’arbrat.

Per illes, a Mallorca s’han vist afectades 456 hectàrees, a Eivissa – sense sumar-hi les de l’incendi forestal de Puig d’en Botja –, 12,6; Formentera, 0,2 i Menorca 0,1.

El conseller ha ressaltat que, d’acord amb les dades dels darrers deu anys, el balanç d’enguany tanca per sota de la mitjana pel que fa a sinistres (61 sobre 93) i a terreny forestal afectat (468,92 hectàrees sobre 678). Tot i això, Mir ha incidit en el fet que «els incendis no entenen de campanyes, com ens ha demostrat el que es va declarar ahir a Eivissa. No podem baixar la guàrdia i, tant la ciutadania com les institucions, hem de fer feina plegats per minimitzar els riscos».

Per la seva banda, Ramon ha destacat la feina feta per l’operatiu d’enguany que, a causa de la crisi sanitària derivada de la COVID-19 s’ha hagut d’adaptar per garantir les mesures de seguretat, tant en els mitjans terrestres com aeris.

El 97 % de la superfície forestal afectada enguany (428, 25 ha) corresponen a l’incendi de s’Amarador del passat 25 de setembre, un sinistre de gravetat potencial no només pel nombre d’hectàrees afectades, sinó també per l’activació del nivell 2, la durada i la dificultat d’extinció. El procés d’investigació de les causes encara està en marxa.

El segon incendi forestal important, en quant a superfície afectada, també va ser a la zona de l’Albufera, a Son Monget, el 8 de març; i el tercer va ser a sa Talaia, a Sant Antoni de Portmany, on dia 22 d’agost, es van cremar 5,7 hectàrees en un entorn forestal al nord del casc urbà.

Pel que fa a les causes, els sinistres han estat principalment produïts per negligències i causes accidentals (34 %) i, en segon lloc, per intencionalitat (23 %), tal com ho han determinat les investigacions dels Agents de Medi Ambient. Les causes naturals (llamps) han originat, enguany, un 5 % dels incendis forestals.

Mir ha incidit també en les tasques extraordinàries en què l’operatiu ha participat, com les derivades del temporal del passat 29 d’agost, que va afectar unes 700 hectàrees dels municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa.

El conseller ha volgut agrair la tasca i el compromís de totes les persones implicades, i ha recordat que la feina de l’operatiu no acaba amb la temporada d’alt risc d’incendis forestals, sinó que segueix amb les actuacions silvícoles previstes en els plans comarcals i en el IV Pla de Defensa contra Incendis.

En aquest sentit, Mir ha apuntat que la tendència, en els darrers anys, avança cap a un allargament de la campanya d’alt risc d’incendi. Un fet, ha dit, «que no podem separar de la crisi climàtica que vivim, que provoca fenòmens cada vegada més extrems, per la qual cosa és més necessari que mai incidir en l’autoprotecció i la consciència del risc en zones d’interfície urbana-forestal».

Campanya oferta Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *