Aquest cap de setmana es celebren les Jornades Gastronòmiques de la Vaca Menorquina Des d'avui és una bona ocasió per conèixer una raça autòctona que està sortint de l'anonimat en la seva pròpia illa.

L’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME-Menorca i l’Associació de Ramaders de Raça Bovina de Menorca uneixen esforços per donar a conèixer el producte local. En concret, la carn d’alta qualitat de la vaca de raça menorquina, que es prepara en les diverses cuines dels restaurants de la illa durant aquest cap de setmana del mes d’octubre.

Així, les dues associacions aporten els seus recursos per donar a conèixer a el públic un dels valors gastronòmics de Menorca. Un valor que anirà més enllà de menú que cada establiment ofereixi durant les jornades, que quedaran plasmats en el web de www.gastronomiamenorca.es per als amants de la bona menjar.

És la segona edició en que les dues associacions preparen aquestes jornades que on els protagonistes són els ramaders de l’illa que aposten per la raça autòctona i d’aquesta manera donar a conèixer el seu producte als amants de la gastronomia. A l’espera de tancar la inscripció d’establiments aquesta setmana, els restaurants confirmats són: Aquarium Port Ciutadella, Pizzeria Roma, Cas Safrà Gastrobar, Mesón Rias Baixas, Loar Ferreries, Molí d’es Racó, Hotel Jeni & Restaurant, Casino Sant Climent , Restobar Mo, 23 Can Avelino, Sa Parereta d’en Doro i Sa Pedrera des Pujol.

La vaca vermella de Menorca

Menorca, gran exportadora de formatge amb denominació d’origen, compta des de temps immemorials amb una raça autòctona de bestiar boví. Es tracta de la vaca menorquina, reconeixible per la seva pelatge vermellós. Amb l’expansió de la raça frisona, molt més productiva pel que fa a llet, la menorquina va rebre un cop dur i la cria va disminuir dràsticament. No obstant això, en els últims 10 anys, s’ha duplicat el seu cens. Vegem per què.

Vaca vermella menorquina, vaca sostenible

Menorca és considerada Reserva de Biosfera per la UNESCO des de 1993. Aquesta etiqueta, que l’illa s’ha guanyat per idiosincràsia més que a cop de llei, va el dit de la raça de vaca menorquina. L’adaptació total al medi en què viu i la seva capacitat per alimentar-se del que li dóna la mateixa terra, converteixen la vaca menorquina en un animal molt més sostenible. Econòmica i mediambientalment. En l’actualitat, hi ha al voltant d’uns 1.500 caps reproductors de la raça.

Així, cada vegada més ramaders han apostat per la raça de l’illa, que els permet exercir el seu treball d’una forma molt més digna i vendre els seus productes a un preu ajustat a l’esforç de producció.

 Qualitat abans que res

La vaca menorquina guarda un bon as sota la màniga. A més d’estar totalment adaptada al medi, estudis realitzats per la Universitat de Saragossa han demostrat que la seva carn és d’alta qualitat.

Molt té a veure el fet que rep una alimentació natural, lliure de químics d’engreix. I enriquida amb sals naturals procedents de la mar, que rega amb el vent les pastures de Menorca.

Per garantir al client final que la carn que compra és certificada com a peces de qualitat de la raça, el 2005 es va crear el segell de Vermella Menorquina. Aquest segell s’etiqueta tant en les peces nobles de l’animal com en els productes elaborats amb carn de vaca menorquina, com són hamburgueses, pinxos o pilotes.

També la llet que produeix la vaca menorquina conté un enzim que la fa molt apta per a l’elaboració de formatge de gran qualitat. Així, la vaca menorquina és considerada d’aptitud mixta, ja que és un bon animal per produir carn i també llet.

Diversificant producte

A hores d’ara, els ramaders que crien en els seus terrenys vaca menorquina, estan donant a conèixer la raça a comercials i clients. El producte local, tan en voga en els darrers temps, s’ha destapat com una opció saludable i beneficiosa per al medi ambient. I la vaca menorquina té, en aquest aspecte, molt a oferir.

Principalment, aquesta raça autòctona reconeguda pel Ministeri de Medi Ambient es sacrifica per al consum de carn i, algunes de les finques en què pastura, també s’elabora llet, en un acurat procés de selecció en el qual es trien els caps de bestiar més aptes per a això. L’últim producte que ha sorgit d’aquesta raça és el gelat. Existeix, per ara, una sola finca a tota l’illa que elabora gelat fet amb llet de vaca menorquina, i de què s’aconsegueix una cremositat elevada.

El consumidor, peça clau en la recuperació de la vaca menorquina

 Que cada vegada més finques de Menorca, i algunes de Mallorca, hagin adoptat a la raça menorquina, és fruit de l’interès creixent per part de consumidor.

En un món en el qual el producte local cada vegada planta més cara a la globalització, el consum de quilòmetre 0 guanya terreny. En aquest aspecte, i encara que falta molta feina per fer, la vaca menorquina és cada vegada més coneguda i apreciada a ca nostra. El futur, sens dubte, està en donar a conèixer la vaca menorquina a la gran quantitat de visitants que arriben a l’illa, tant en temporada alta com a l’hivern.

Per aquest motiu les dues associacions que organitzen la segona edició de les Jornades Gastronòmiques de Vedella de Vaca menorquina, intentin arribar a el màxim de restaurants de prestigi reconegut a l’illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.