La pujada de l’IVA a la beguda ensucrada és “totalment independent” a l’impost català i no l’afectarà, segons Economia La Generalitat de Catalunya va recaptar 34,7 milions d'euros l'any passat amb aquesta taxa

Estanteria d’un supermercat amb diverses marques de begudes ensucrades

ACN Barcelona .- L’increment de l’IVA a les begudes ensucrades anunciada pel govern espanyol és “totalment independent” i “no afecta” l’impost propi que la Generalitat aplica a aquest tipus de begudes, i que l’any passat li va permetre recaptar 34,7 milions d’euros, segons fonts de la conselleria d’Economia. De fet, des del departament que lidera el vicepresident Pere Aragonès recorden que l’IVA i l’impost a les begudes ensucrades tenen bases imposables diferents: la Generalitat grava específicament el sucre afegit que porten les begudes i en l’IVA l’impost recau sobre el preu final. El govern espanyol ha decidit que l’IVA per aquestes begudes passi del 10% al 21%. Per tant, en una llauna el preu final inclourà onze punts més d’IVA i la taxa catalana.

L’impost català estableix dos tipus de gravamen segons el contingut en sucre: 0,12 euros per litre per les que tenen més de 8 grams de sucre cada 100 ml, i 0,08 euros per litre per les begudes amb entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 ml. En una llauna de 330 ml, l’increment de preu pot arribar al 7%.

Des del Govern sempre han remarcat que l’impost català ha demostrat resultats i que el seu objectiu és un canvi d’hàbits dels consumidors i les empreses, i no recaptar més diners.

En el seu moment, l’impost català va aixecar fortes crítiques de distribuïdors i fabricants, com ha generat, també, l’anunci del govern espanyol d’augmentar l’IVA.

El setembre del 2019 el Govern va tornar a aprovar “sense cap modificació” el decret que regulava l’impost sobre begudes ensucrades envasades que el TSJC va anul·lar aquell juliol per defectes de forma en la seva tramitació. El nou text pretenia “dotar de seguretat jurídica i fer front a un eventual buit legal” davant de la decisió del TSJC, que no era una sentència ferma i que, segons l’executiu, “tampoc afecta la legalitat del tribut”, que segueix vigent.

Enguany, Economia no té encara dades sobre la recaptació de l’impost, ja que totes les taxes s’han ajornat per la pandèmia. L’any 2018, la recaptació va ser de 41,9 milions d’euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca