Menorca Talaiòtica - Unesco

El president del Comitè de les Regions avisa de la “urgència” dels fons europeus: “La idea no és finançar runes” Apostolos Tzitzikostas defensa que "un pla per a la recuperació d'èxit només pot ser descentralitzat"

El president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, durant una entrevista a l’ACN.

ACN Brussel·les .- El president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, avisa que les administracions regionals i locals necessiten “urgentment” els fons de la Unió Europea (UE) per fer front a la crisi causada per la covid-19. “Temem que sigui molt poc i molt tard. És absolutament necessari que ens moguem ràpid. La idea no és finançar runes”, remarca en una entrevista a l’ACN el president de l’organisme que representa les autoritats subestatals. Per Tzitzikostas, que també és governador de Macedònia Central (Grècia), l’únic pla europeu per a la recuperació econòmica que pot tenir èxit és un que sigui “descentralitzat”. “Centralitzar és una idea errònia”, diu el grec.

“La UE ha de donar més competències a les regions i les ciutats perquè siguin més eficients”, remarca Tzitzikostas, que critica que els estats no estan tenint “suficientment” en compte les regions en el disseny dels plans per a la recuperació.

Segons Tzitzikostas, del partit conservador Nova Democràcia, les autoritats regionals i locals haurien de tenir un rol central en el disseny dels plans per accedir als fons europeus perquè són les que millor poden donar resposta a les “necessitats reals” dels ciutadans.

En el cas de Catalunya, el president del Comitè Europeu de les Regions destaca que és un dels territoris europeus més colpejats per la crisi de la covid-19 per la seva “forta dependència” del turisme.

“Un pla per a la recuperació amb èxit ha de ser descentralitzat”

“El paper de les regions ha estat crucial no només en la gestió de la pandèmia en qüestions sanitàries, sinó també en la crisi econòmica”, destaca el president del Comitè Europeu de les Regions, tot remarcant la feina “enorme” de les entitats regionals i locals durant la covid-19.

En aquest sentit, el grec alerta sobre la tendència a la recentralització a què va portar a pandèmia en els primers mesos, però constata que “la tendència està canviant ara”. “La UE s’ha adonat que les regions i les ciutats poden tenir un major rol en la gestió de la pandèmia i la recuperació”, indica.

Per Tzitzikostas, cal “més decentralització” a la UE. “Estem pressionant la UE perquè sigui conscient que un pla per a la recuperació amb èxit ha de ser descentralitzat, no al revés”, subratlla.

“Amb els fons europeus fem projectes reals que afecten la vida de la gent. És molt més obvi per als ciutadans veure com la UE afecta la seva vida”, assenyala el grec, que per aquest motiu demana més participació de regions i ciutats en l’elaboració dels plans per a la recuperació.

“Necessitem més participació no perquè creiem que és bo per a les administracions regionals, sinó perquè creiem que és bo per als ciutadans. La idea és simple: sabem molt millor què fer amb els diners per abordar els problemes”, remarca.

Segons el president del Comitè Europeu de les Regions, el tancament de fronteres va ser un “error” perquè “no és una solució a cap crisi”. “Va colpejar l’essència de la solidaritat europea”, indica el grec, que defensa que davant les crisis la UE necessita “més cooperació” i “participació de la societat, les ciutats i les regions”.

Reformar la UE per donar més poder a les regions

Pel president del Comitè Europeu de les Regions, la UE ha d’avançar cap a un sistema de governança “multinivell” que permeti a les institucions europees, els estats i les regions treballar “mà a mà”.

“Cal que canviï la democràcia europea i la manera en què funciona la UE. Que els tres nivells treballin mà a mà és l’única solució”, conclou.

  • Text

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.