L’ànnera capblanc torna al Parc Natural de s’Albufera d’Alcúdia 15 anys després de la seva extinció a les Illes Balears

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha assistit, aquest divendres, a l’amollada de vuit exemplars d’ànnera capblanc (Oxyura leucocephala) al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. Es tracta d’una espècie que es va extingir fa aproximadament 15 anys a les Illes Balears i que està inclosa en el Pla Homeyer de recuperació d’aus aquàtiques.

Mir s’ha mostrat «molt satisfet» d’aquesta «actuació cabdal en favor de la biodiversitat de l’arxipèlag», especialment després del greu incendi que va afectar el Parc Natural a finals de setembre. El conseller ha explicat que l’amollada ja estava calendaritzada abans del sinistre i ha subratllat que no ha calgut endarrerir-la, una «mostra fefaent», segons ha dit, «que l’Albufera està ben viva».

Els vuit exemplars provenen del Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat Valenciana «Granja del Saler» i han arribat a Mallorca aquest mateix divendres. En aquest sentit, el conseller ha agraït la cessió dels exemplars per part de la Generalitat i l’ha emmarcada en una «col·laboració continua i recíproca en matèria de biodiversitat» tot recordant que, des de les Illes Balears, s’han enviat àguiles peixateres i tortugues de terra a aquella comunitat.

La reintroducció de l’ànnera capblanc ha estat possible després d’una sèrie d’actuacions que han permès la creació d’una llacuna (anomenada Es Forcadet) que reuneix les característiques idònies per a l’espècie: aigües profundes i dolces, amb abundant vegetació.

Aquesta espècie es distribueix per la zona paleàrtica des de la Península Ibèrica fins a la Xina. La població a l’Estat s’ha incrementat de manera considerable els darrers anys, passant d’una situació crítica el 1977 (amb 22 parelles) a comptabilitzar-ne milers d’exemplars.

Entre les possibles amenaces que enfronta l’espècie hi ha la possible confusió amb altres ànneres amb interès cinegètic i la hibridació amb exemplars d’una espècie semblant (Oxyura jamaicensis). Amb tot, val a dir que aquesta espècie no arriba amb facilitat a les Illes Balears i, per tant, el Servei de protecció d’espècies considera que, en cas que la reintroducció sigui un èxit, Mallorca podria representar un nou santuari per l’ànnera capblanc.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.