Premi i teatre tornen de la mà. El Teatre des Born obre dia 23 d’octubre Per Itziar Lecea

El Teatre des Born s’inaugura finalment el pròxim divendres 23. I el 24, s’entrega de nou el Premi Born a l’escenari que li dona nom. Després del malestar que ciutadellencs i ciutadellenques van deixar palès a les xarxes amb l’anunci de la inauguració del coliseu el 30 d’octubre, una setmana després del Premi Born; l’Ajuntament i el Cercle Artístic han arribat a un acord per fer el del cap de setmana del 23, el cap de setmana del teatre a Ciutadella. Ha estat aquest mateix dilluns que el patronat de la Fundació Ciutadella Cultura, el que pren les decisions sobre el teatre, ha decidit unir ambdós esdeveniments.

El dia 23 d’octubre, una setmana abans del que l’Ajuntament havia previst inicialment, s’obriran les portes del Born. 14 anys i mig, i dues reformes després, sembla que la instal·lació torna a estar en condicions d’acollir tant el premi que en rep el nom com la programació que l’Ajuntament, amb gerència provisional, ja ha tancat. De fet, el 23 serà el primer cap de setmana fins a final d’any en què Es Born tornarà a funcionar com a teatre, on s’hi han programat diferents activitats. La primera, després de la inauguració i l’entrega del Premi Born, és l’obra que havia d’acompanyar inicialment la inauguració, a càrrec de Rodo Gener i Clara Ingold amb el títol de Losers.

“Consideram que era important obrir el teatre des Born per defensar la importància de la cultura, a més com un espai segur, perquè són activitats amb moltes mesures de seguretat, on no hi sol haver rebrots. Entenem que el teatre des Born ha de ser també un espai on fer cultura d’una manera segura”, comenta la batlessa, Joana Gomila. “És un espai emblemàtic que necessitàvem recuperar, a pesar dels temps difícils que ens planteja la pandèmia. Per açò ho farem amb totes les mesures de seguretat que siguin necessàries”.

És per aquest motiu que, malgrat no poder superar l’aforament del 50%, sí que es tindran en compte a l’hora de la venda d’entrades els nuclis familiars que vulguin anar a veure una funció junts. “Si la gestió de públic es fa per unitats familiars, que poden estar juntes perquè conviuen, podem emprar més butaques que si es fa contant el públic de manera individual”, diu el regidor de Cultura Andreu Cardona.

Pel que fa al Cercle Artístic, l’altra part protagonista del cap de setmana inaugural, la presidenta Lina Pons es mostra contenta de poder tornar a l’escenari des Born. La previsió inicial era fer l’entrega del premi de teatre a la Sala Multifuncional, però el descontent de la població i de la mateixa entitat ha propiciat un enteniment amb l’Ajuntament per celebrar-ho tot el mateix cap de setmana.

“L’enteniment hi va ser des del minut 0 i vam posar ganes des de les dues parts per atracar-mos. Açò va facilitar molt la feina. A més crec que serà un cap de setmana que si l’ajuntam, encara que cada un tengui els seus actes, seran uns dies molt potents de teatre que oferirem conjuntament al poble de Ciutadella. Si hi ha un món a on no han d’haver-hi ni vencedors ni vençuts és el de la cultura. Hi va haver un malentès, es va aclarir i estic molt contenta d’haver-ho pogut arreglar”, comenta la presidenta del Cercle Artístic. Pel que fa a la programació del 24, diu que “per la nostra banda hi haurà un concert amb Maria Camps i Pere Arguimbau, farem el lliurament del Premi Born i també hi haurà una petita sorpresa. Serà un Premi Born vinculat al teatre, però sense obra de teatre, per les circumstàncies especials que vivim enguany”.

Programació durant el darrer trimestre de l’any

L’àrea de Cultura és el departament que s’ha encarregat de dur la gerència i fer la programació d’aquí a final d’any, mentre es tanca la contractació del gerent definitiu, que haurà d’estar estalonat per la Fundació Ciutadella Cultura.

A banda del cap de setmana inaugural, que contempla el divendres 23 l’acte oficial i el dissabte 24 l’entrega del Premi Born, el departament de Cardona està tancant una programació que s’iniciarà amb l’obra Losers, prevista com a acte d’inauguració, el cap de setmana del 30 i 31. “Per temes d’agenda, no hem pogut comptar amb aquesta obra per la inauguració, però ja tenim diverses propostes damunt la taula pel cap de setmana del 23”, diu Cardona.

A banda dels dos primers caps de setmana, Cardona comenta que també “hi haurà activitat del Cercle Teatre amb l’obra Illets, o Les reines de Shakespeare, que s’ha estrenat al Teatre Principal de Palma i al Principal de Maó amb molt d’èxit. A banda de teatre, hem tancat programació musical, amb la Banda Municipal de Música i l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca. I també volem incloure dintre de la programació d’ara a final d’any, espectacles familiars, per tenir un ampli ventall de públic”, diu el regidor.

La gerència, en marxa

L’Ajuntament també està fent passes per poder tenir el més prest possible el nom del nou gerent, que s’encarregarà de la gestió directa del teatre. En aquests moments, hi ha 6 propostes damunt la taula, que el patronat de la Fundació Ciutadella Cultura està estudiant. Es tracta de les propostes tècniques que han enviat els interessats en el lloc de gerència, i que determinaran també en part quin és el rumb de la programació a partir del gener de 2021. “En aquests moments, la gerència l’està exercint el departament de Cultura de l’Ajuntament, fins que tinguem a la persona idònia pel càrrec. I que esperam poder tancar en les properes setmanes”, ha comentat el regidor Andreu Cardona.

A banda de la contractació de la gerència, l’Ajuntament està immers en el procés de recerca d’empreses que puguin donar els serveis necessaris per l’obertura i el manteniment del teatre, com són la neteja o la gestió tècnica. Aquesta contractació es farà per tres mesos, de manera que la gerència, en el moment en què entri, tengui un temps de marge per adaptar-se al càrrec i decidir llavors el rumb a seguir en tots els aspectes que seran de la seva competència. Entre ells, el personal que treballarà a la sala.

“Hem de pensar que, tot i tenir l’obertura prevista pel 20 de març, hi ha gestions que s’han hagut de tornar a fer, com són les contractacions. Perquè l’escenari és completament diferent”, diu Cardona. “Per tant, i a causa del daltabaix que ha suposat la crisi sanitària, hem hagut de reiniciar processos que ja teníem començats”.

No només els processos. També el finançament ha canviat. El Govern de les Illes Balears segueix mantenint la partida de 40.000€. I l’Ajuntament n’aporta enguany al voltant de 70.000. Però l’aportació del Consell Insular s’ha reduït a 15.000€.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca