Ciutadans demana al plenari de Ciutadella més control a les entrades de viatgers via ports i Aeroport de Menorca Moció municipal que presenta Jaume Anglada

Sa situació des sector turístic a Balears en general i a Menorca en particular per mor de sa crisi socio/sanitària, només es pot definir com a crítica. Sa pandèmia des Covid-19 ha provocat una situació mai viscuda per aquest sector i que ha posat en perill sa continuïtat de s’activitat a moltes empreses i també sa de molts de llocs de feina, a part d’una inseguretat manifesta an es residents de sa nostra illa que, abans de començar sa temporada turística d’aquest estiu, estàvem lliures o pràcticament lliures de Covid.

Sa situació d’estat d’alarma i ses successives mesures adoptades en s’àmbit turístic, han frenat irremeiablement s’activitat des sector, motor de s’economia balear i menorquina. Es turisme a ca nostra s’ha vist molt ferit amb motiu de s’establiment de ses mesures adoptades per sa gestió de sa mateixa i per ses mesures i polítiques duites a terme pes principals països emissors de turistes amb destinació cap aquí. Mesures i polítiques en consonància a s’augment des casos de Covid que s’anaven produint dins es mesos de temporada alta, pensam, que per sa manca des control que avui volem exposar. Entenem que no basten sa presa de temperatura i omplir un qüestionari. I és que, adia 5 d’octubre (data de quan preparam aquesta moció) i segons sa web d’ibsalut, es casos totals confirmats de covid per PCR a Balears són de 14.483; 324 d’ells a Menorca i 174 a Ciutadella. Actius: 2.381 (13 a Menorca) (3 a Ciutadella). Contrasta, per bé, amb sa informació a premsa de dia 27 d’Agost de 2020 que deia que aquell dia es confirmaven un total de 525 nous casos a Balears a ses darreres hores. En aquells moments, a Menorca, hi havia 3 persones ingressades a s’Hospital Mateu Orfila, però també altres 145 persones infectades que eren en es seu domicili ateses per atenció primària. ¿Què vol dir açò?

Per noltros, és un fet innegable que s’arribada de turistes va disparar és marcador pràcticament de 0 que teníem (només 2 casos en vigilància a tota Menorca dia 26 de juny) i després de  molts de dies sense que hi hagués cap nou contagi post confinament o mentre acabava… a haver-hi, a Menorca, 148 casos en temporada turística alta just amb 2 mesos  de tenir ports i aeroport oberts sense més tipus de control sanitari que es que hem comentat. Ara, tornam baixar en casos de Covid amb sa partida des visitants. Entem però que es problema no són es visitants (si féssim açò entendríem que es turisme és es problema en aquest cas… i es turisme és de lo que en vivim). Noltros feim responsables, com deim, a sa falta de controls, o a sa falta dets adients controls, a ports i aeroports. És indefugible. De fet, i és per aquest motiu que entenem, que Alemania manté a Menorca a sa “llista negra” (fa mal en es cor sentir-ho) fins dia 14 d’octubre, tot i tenir una tassa d’infectats similar a sa nostra. No mos veuen com un lloc segur. I, desgraciadament, no és s’únic país (que té destinació turística a Espanya) que mos veu així.

Com hem dit, durant es mesos que han transcorregut des des començament de sa pandèmia, s’ha intentat dotar a ses illes de mesures (creim que insuficients) que garantissin sa seguretat des nostro destí, però, com acabam de posar d’exemple, sense conseguir s’objectiu. En aquest moment hi ha una profunda crisi en es sector turístic amb unes previsions nefastes per lo poc que queda d’aquesta temporada, i tampoc es futur és molt esperançador sense tenir encara, sa ciència, ses vacunes llestes i a disposició. Hi ha que cercar idò mesures més ràpides i plausibles, és a dir, ser més pràctic i efectiu.

Sa situació d’extrema fragilitat que està vivint un sector que és d’importància vital per s’economia a sa nostra comunitat autònoma es veurà agreujada de forma immediata a l’haver d’enfrontar-mos una “temporada baixa” (hivern 2020 / 2021) que es perfila com sa més complexa i incerta que es recorda. I és que, com deim, sa temporada que ara està acabant no ha conseguit, gens ni mica, complir ses expectatives dins es context de crisi socio/sanitària i ara toca afrontar sa citada “temporada baixa” sense cap garantia si no es troba una solució… encara que sigui temporal, tal com noltros exposarem avui. Sa situació en sa què mos trobam actualment, idò, requereix de mesures que garanteixin sa confiança des turista cap a noltros. Per ara i per sa pròxima temporada d’estiu. I aquest és es què d’aquesta proposta d’acord.

Recordarem explícitament pes tema que avui mos ocupa, que ja vam posar damunt sa taula com a grup municipal, que es Govern de ses Illes Balears hauria d’haver implementat ses mesures correctores necessàries per garantir sa seguretat des nostres visitants, i mos consta que ho intenta (encara que amb poc èxit de moment)… però tampoc mos hem d’oblidar des residents. Es fa necessari redoblar ets esforços en quant a seguretat per tal de conseguir sa reactivació de sa nostra economia i es benestar i sa tranquil·litat des residents a ca nostra. Per açò, paral·lelament, també hi ha que conseguir s’implicació i es suport des Govern Central i fins i tot, de sa Unió Europea. Així, mentre ses ajudes o ses mesures es concreten i arriben es recursos, es Govern ha de posar es mitjans necessaris per garantir s’activitat econòmica segura en es seu conjunt i, específicament, a sa turística, donat es pes que aquesta té en es conjunt de sa nostra economia i a s’ efecte dinamitzador que té cap a altres sectors econòmics, i res millor per dinamitzar es sector, que sa seguretat de tothom. Per tot açò, i davant s’entrada imminent de sa, ja dita, “temporada baixa” i també sa futura temporada d’estiu 2021, i per tal d’evitar sa destrucció d’empreses i ocupació que de manera directa i indirecta estan lligades an es sector turístic, hem d’adoptar mesures que impliquin es manteniment de s’activitat d’aquest sector: Mesures de seguretat més rigoroses i concretes, a fi de que, ara sí, siguem un destí turístic segur i un lloc per viure lo més lliures possible de sa pandèmia que patim globalment.

A més, hem d’afegir, com ja hem comentat, que aquí an aquest consistori, en es ple des passat mes de juliol, aquest grup municipal ja va presentar una moció, aprovada per unanimitat, que demanava exactament lo següent: 1: Adoptar totes ses mesures necessàries per garantir sa seguretat sanitària i, per tant, exercitar es control sanitari efectiu (proves de sa PRC) a tots es passatgers que arribin a través des nostros ports i s’aeroport a s’illa de Menorca. 2: Proporcionar es mitjans necessaris per fer es control sanitari per evitar possibles contagis i reobertures amb motiu de s’arribada de passatgers a través des ports i s’aeroport de sa nostra illa. 3: Actuar de forma ràpida i immediata en es casos en què es detectin persones amb símptomes de contagi en es nostres ports i aeroport (-entenem que aquests tres punts no s’han duit, ni de bon tros, prou a terme-). Avui idò demanarem, mitjançant aquesta proposta d’acord, ampliar o actualitzar lo votat aquell dia i ho especificarem a fi de que es pugui aplicar lo més prest possible.

Per altra banda, volem reconèixer sa bona voluntat d’aquest Ajuntament envers sa problemàtica des Covid i així ho reconeixem obertament sense voler fer mai política de sa pandèmia, ara bé, també és cert que, com deim, pes motiu que sigui, no es va fer cas o no es va poder fer cas, de ses tres coses que demanàvem en es seu moment a sa moció abans mencionada. Per sort es temps canvien i també ses formes de detecció d’aquest virus…

I per enfilar de lo que esteim rallant, primer volem recordar expressament que es Conseller de Sanitat de sa Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, (des que valoram ses seus aportacions i valoracions metges, no polítiques, que no hi entram) va anunciar sa compra de dos milions de test ràpids capaços de detectar a persones contagiades amb SARS-CoV-2 i que no tenen res a veure, aquestes nou tests, amb es ja coneguts test ràpids que cerquen anticossos amb una gota de sang des pacient. Es tracta d’unes noves proves ràpides d’antígens, que resulten més fiables, còmodes i econòmiques i que creim podrien tenir un impacte molt positiu en es control de sa pandèmia ja que són, al manco, compaginables amb ses proves PCR. A més, lo qual entenem que és una bona notícia, es Govern Balear també disposa de 150.000 unitats d’aquest tipus de test i ha encarregat uns 200.000 més, segons informació apareguda an es mitjans de comunicació de dia 1 d’Octubre.

Lo segon que volem recalcar, ja acabant i fent un bot enrere en es temps, és que es Govern Central va aixecar ses restriccions de mobilitat a tot es país quan va donar per finalitzat s’estat d’alarma dia 21 de juny, sense aplicar però, es ja citats abans, controls d’entrada i an es nostros territoris… i així continua, malauradament, a dia d’avui –font principal des problemes de rebrots de Covid a Menorca baix es nostro punt de vista-. I és que des de s’1 de juliol no hi ha controls en es ports i en ets aeroports amb PCRs fetes en orígen (ni cap altre darrerament, per lo que mos diuen ets usuaris més habituals) per es viatgers nacionals i només, en alguns casos concrets, n’hi ha per es que arriben de fora d’Espanya. A més, no sabem si Govern Balear fia emprar prest es test d’antígens mencionats o si pot apostar ja directament per aquesta mesura específica, i és que sa Presidenta Francina Armengol ha senyalat  que “sempre hem mantingut sa importància d’aquests controls (entenem que es refereix més a ses PCRs). Ho hem discutit moltes vegades amb es Govern d’Espanya i encara no tenim aquesta competència”. Creim que si es demana, per exemple, sa cartilla de vacunes internacional per viatjar a l’estranger, no ha de ser un impediment que es demani lo que avui posam damunt sa taula.

Així idò, tal com estan ses coses, es risc de que entrin persones positives de Covid que posin en perill sa situació pràcticament sanejada altra vegada ja de Menorca, continuarà existint, especialment en aquells vols que procedeixen de ses comunitats espanyoles (no es pot rallar ara de vols estrangers pes motius obvis ja comentats) més afectades per sa segona ona des Covid-19, com són sa madrilenya o sa catalana, que també són ses que més venen a Menorca. Val a dir, a modo de simple informació que podria ser vinculant, que es Govern andalús, per exemple, amb devers 1.600 contagis a s’actualitat entre es seus vuit milions d’habitants, tot i que no limitarà s’arribada de madrilenys amb segona residència a qualsevol de ses vuit províncies de sa comunitat, sí que ha senyalat que monitoritzarà ets habitatges d’aquests ciutadans si es reactiven es contagis. Però noltros avui no demanarem aquesta mesura (només informativa i segurament inviable aquí per sa falta de personal que s’hi puguin dedicar). Noltros, per tot lo exposat i detallat fins aquí i amb s’única intenció de cercar una solució a un greu problema que afecta tant a sa economia com a sa salut de ses persones, presentam an es Plè de s’Ajuntament de Ciutadella sa següent:

PROPOSTA D’ACORD:

1.- Des de s’Ajuntament de Ciutadella: Instar an es Govern de ses Illes Balears a que  aquest insti an es Govern Central a adoptar ses mesures sanitàries que siguin necessàries per garantitzar i promoure Menorca en concret, i Balears en general, com a “destí segur” en coordinació amb una resposta conjunta nacional i europea, arribant an ets acords adients amb es països emissors des trajectes en origen cap a Menorca i ses Balears.

2.- Des de s’Ajuntament de Ciutadella: Instar an es Govern de ses Illes Balears a que  aquest insti an es Govern Central per poder demanar a Menorca es controls PCR actualitzats fets en origen màxim 48 hores abans d’arribar, en es nostros ports i aeroport, a tots es viatgers que mos arribin, independentment de que sa seua procedència sigui nacional o internacional.  

3.-  Des de s’Ajuntament de Ciutadella: Instar an es Govern de ses Illes Balears a que aquest insti an es Govern Central per poder realitzar a Menorca tests ràpids d’antígens en es nostros ports i aeroport, com alternativa o segona opció a ses PCRs, a aquelles persones que hagin arribat i no duguin o no tinguin actualitzada (48 hores abans) sa prova PCR que s’haurien d’haver fet en origen, i fer-lis abonar (si així ho estipula es Govern Balear i/o Govern Central) s’import d’aquest test d’antígens.

Jaume Anglada Bagur.

Portaveu Grup Municipal Cs Ciutadella.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.