Actes 8 Març

L’Eurocambra i els governs enllesteixen la seva posició sobre la reforma agrària per entrar en una negociació “decisiva” Brussel·les veu "crucial" els canvis en la PAC per avançar en la transició ecològica a la UE

ACN Brussel·les .- El Parlament Europeu i els governs europeus estan a punt d’entrar en una negociació “decisiva” sobre la reforma de la política agrària comuna, més coneguda com la PAC. “És un moment crucial”, ha dit aquest dimarts l’eurocomissari d’Agricultura, Janusz Wojciechowskiç, en un debat parlamentari. Tant l’Eurocambra com el Consell de la UE, on seuen els estats, decidiran aquesta setmana quina és la seva posició per encarar la negociació. Sobre la taula hi ha la creació de plans estratègics estatals, una reducció de la partida de la PAC i la condicionalitat climàtica dels pagaments directes als agricultors. També hi ha una controvertida prohibició de l’etiqueta “hamburguesa vegetal”, a petició del sector ramader.

Està previst que l’Eurocambra voti al llarg d’aquesta setmana més de 1.000 esmenes sobre la proposta i que divendres es conegui la posició sobre tot el paquet de reforma. Per contra, en principi els ministres d’agricultura decidiran aquest dimarts el seu mandat negociador. Les converses s’allargaran els pròxims mesos i no s’espera que la reforma de la PAC pugui entrar en vigor abans del 2022.

La Política Agrària Comuna (PAC) és una de les més icòniques de la UE i també de les que més recursos mobilitza. Representa el 34% del pressupost europeu del 2020, és a dir, més de 58.000 milions d’euros.

La proposta de reforma per al període 2021-2027 és un dels grans canvis d’aquesta legislatura europea. En concret, el paquet de la reforma inclou tres propostes legislatives sobre els plans estratègics, el mercat comú i el finançament.

Recentralització

El nou model impulsat per la Comissió Europea pot suposar una certa recentralització de la política agrària cap als estats membre perquè part de les decisions que fins ara prenia Brussel·les es derivaran als estats membre. La CE proposa que cada país dissenyi el seu pla estratègic per complir amb els objectius europeus comuns. “Els estats membres tindran més flexibilitat en l’ús dels seus fons i podran adaptar les seves intervencions a mida”, assegura un informe de l’Eurocambra sobre la reforma.

Alguns territoris com Catalunya o València demanen la possibilitat de crear plans estratègics regionals, en comptes de participar en aquest pla estratègic estatal. Des del Govern temen que la reforma retalli la capacitat d’adaptació de la PAC a la situació del territori català.

D’altra banda, fins ara cada comunitat autònoma decidia el seu programa de desenvolupament rural però, si la reforma tira endavant les decisions s’adoptaran en l’àmbit nacional.

Reducció del pressupost i condicionalitat

La proposta plantejada per la Comissió i que ara han de negociar parlament i governs suposa una reducció del finançament de la PAC d’entorn un 5%. Segueix la tendència de la UE a disminuir les fortes subvencions al sector agrari en els últims anys. Després d’Alemanya i França, Espanya és el tercer estat que més diners rep de la CAP, un 12,3% de tots els fons el 2018.

La reforma també preveu reforçar la condicionalitat climàtica de les ajudes als agricultors. És a dir, que les transferències directes depenguin del respecte pel medi ambient de les explotacions agrícoles.

Prohibició de les “hamburgueses vegetarianes”

A la proposta sobre mercat agrari comú hi ha una controvertida iniciativa per prohibir a la UE l’ús de l’etiqueta “hamburguesa vegetariana”.

La cambra té previst votar aquesta setmana una esmena en la seva posició sobre la reforma agrària que autoritza “exclusivament” als productes que continguin carn l’ús dels noms que designen productes càrnics com l’hamburguesa, l’embotit o l’escalopa.

El lobby europeu de les càrniques i els ramaders acusa la indústria vegana de “copiar” els noms i característiques dels seus productes. Per contra, entitats ecologistes i animalistes a Europa s’oposen a la prohibició perquè “contradiu les ambicions climàtiques” de la UE i “el desig dels consumidors”.

  • Text

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.