Mir reclama que la regulació dels controls de bioseguretat als territoris insulars s’incloguin dins l’Estratègia europea 2030 de Biodiversitat El conseller de Medi Ambient i Territori ha fet la proposta al Consell consultiu de política mediambiental per a assumptes comunitaris

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha reclamat, aquest dilluns, a la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que insti a la Comissió Europea a incloure mesures específiques de control de bioseguretat als territoris insulars en la futura Estratègia europea de Biodiversitat 2030.

Mir ha participat en la reunió del Consell consultiu de política mediambiental per a assumptes comunitaris on s’ha aprovat la Posició comuna de les comunitats autònomes davant el proper Consell europeu de Medi Ambient que se celebrarà aquest proper divendres i on està previst que es discuteixin les mesures que ha d’incloure aquesta Estratègia.

El document aprovat al Consell consulti recull que les comunitats autònomes «acullen molt positivament» i comparteixen els objectius de la Comunicació de la Comissió Europea «Estratègia de la UE sobre la biodiversitat d’aquí a 2030: reintegrar la natura a les nostres vides», publicada el maig d’enguany.

Amb tot, les comunitats lamenten també que «la redacció de les conclusions, així com el llenguatge utilitzat, haurien d’haver integrat millor el paper de les regions, la seva contribució i responsabilitats, amb els objectius mediambientals». En aquest sentit, reclamen «una major participació i un major reconeixement de les autoritats locals i regionals en el nou marc de governança reforçada» tot subratllant la necessitat «fonamental d’adaptar millor l’estratègia a les necessitats i competències regionals i locals, acompanyant-la d’un finançament adequat que garanteixi el compliment de les mesures que s’adoptaran».

En aquest sentit, Mir ha reclamat a l’Estat «una major sensibilitat cap a les particularitats insulars en matèria de bioseguretat» tot subratllant que un dels objectius que el Consell Europeu va marcar com a prioritaris en la futura Estratègia 2030 és, precisament, un major esforç en l’acció contra espècies exòtiques invasores.

Amb tot, ha lamentat que «si l’Estratègia no introdueix el factor regional o, en el nostre cas, insular, es perdrà una oportunitat d’or perquè, justament, la principal via d’entrada d’espècies invasores a les Illes Balears és l’estatal i, per ara, els documents fan referència nom´és a estratègies a nivell de cada Estat membre».

Finalment, el conseller ha reclamat a l’Estat que, també en el marc de l’estratègia europea en biodiversitat, reclami més esforços en matèria de conservació d’ecosistemes marins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *