Sánchez vol escoltar les CCAA al Consell Interterritorial per decidir sobre el toc de queda La reunió de dijous servirà per aprovar el sistema de quatre fases homogeni de mesures contra el covid

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts 20/10/2020 en roda de premsa a Roma

ACN Madrid .- El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimarts que el seu executiu donarà “suport absolut” als governs autonòmics en les mesures que vulguin adoptar per plantar cara a la pandèmia, però vol que el Consell Interterritorial del pròxim dijous sotmeti a debat la proposta de la Comunitat de Madrid de decretar l’estat d’alarma per poder imposar un toc de queda. En roda de premsa des de Rima, on s’ha reunit amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, Sánchez ha apuntat que primer cal veure si la proposta de la Comunitat de Madrid se substancia en una reunió programada per aquesta tarda, i si és així “es discutirà al Consell Interterritorial” on “cal veure les propostes de la resta de les CCAA”.

El president espanyol actua en aquesta direcció després que el conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha avançat aquest dimarts que el seu govern estudia demanar a l’executiu espanyol que aprovi un estat d’alarma per poder decretar el toc de queda, una mesura –ha afirmat- que podria ser d’aplicació a tot l’Estat.

Hores després el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès que aquesta és una mesura que ja s’aplica a altres països i que es podria implementar a l’Estat, però ha apuntat que en tot cas el Ministeri ho analitzarà amb la Comunitat de Madrid i els altres governs autonòmics.

Sánchez ha apuntat en la mateixa direcció apuntant que malgrat que “és evident” que la situació de la pandèmia és diferent en cada territori e seu executiu està adoptant mesures “a nivell nacional” per donar una “resposta homogènia” al covid.

En tot cas, segons Sánchez a hores d’ara “el primer i més important és saber si la Comunitat Autònoma de Madrid ens està demanat o no el toc de queda” perquè “fins ara hi ha una declaració del conseller”.

“Qualsevol govern autonòmic sempre comptarà amb el suport total i absolut del govern d’Espanya, ha dit, i l’important serà saber que es el que proposa la Comunitat de Madrid a la reunió de la tarda d’avui.

Sánchez també ha avançat que “probablement” aquest dijous el consell Interterritorial de Salut donarà llum verda al sistema de quatre fases o semàfors dissenyat pel Ministeri. Es tracta d’indicadors que classifiquen els municipis de més de 5.000 habitants segons el risc baix, mitjà, alt o extrem tenint en compte la incidència acumulada dels últims 14 dies, dels últims 7 dies, la positivitat als testos, els llits hospitalaris i els llits de les unitats de cures intensives (UCI)

“Portem setmanes treballant amb les CCAA en una guia de recomanacions en funció de la situació per donar una resposta homogènia amb un sistema de semàfors, de fases, que donarem a conèixer dijous”, ha dit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.