Els anys

Segons el diccionari Alcover i Moll, un any és l’espai de temps que consta de 365 o 366 dies i que es correspon a la durada d’una volta de la terra engir del sol. També és el període d’alguns mesos en què es fan certs treballs que es reparteixen anualment com és el cas de “l’any acadèmic”, “any judicial”, etc.

A la pagesia menorquina també s’anomena any al període de treball i el seu resultat o collita, així idò tenim “Bon any”, “Any ple” o “Bona anyada” quan la collita ha estat abundosa; “Mal any”, “Any prim” i “Mala anyada” si la collita ha estat magra.

Ens referim al “Cap d’Any” al començament de l’any; “L’Any de plor” al primer any de viudetat. Quan una cosa ha passat fa molts d’anys i no en sabem la data exacte solem dir: “Açò és de l’any u”, o “De l’any de na Maria Castanya”. També hi ha anys que ens recorden un fet inusual com són els casos de “S’any de sa picor”, “S’any de sa neu”, “S’any des casaments”, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Xuroa Menorca
Ajudes lloguer 2021
Prevenció d'incendis forestals a zones habitades, Govern Balear
Vacuna't del grip