La presidenta Susana Mora assisteix a l’Assemblea constitutiva de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030 de la FEMP

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, acompanyada per la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún, ha participat a Ia 1a Assemblea de la Xarxa d’Entitats Locals per a l’Agenda 2030 de la FEMP a través de videoconferència. Aquesta Xarxa d’entitats té per objectiu promoure el coneixement, sensibilització i implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 a les entitats locals estatals, mitjançant la implicació dels diferents actors locals.

Així, aquesta xarxa actuarà com un lloc d’intercanvi d’experiències entre els diferents governs locals i se’ls hi oferirà serveis d’assessorament i assistència per als seus membres, així com formació de tècnics i la cooperació entre les diferents entitats.

Cal recordar que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el nostre planeta i assegurar la prosperitat com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible. Per aconseguir les metes de cada objectiu és necessària la implicació de governs, sector privat, i la societat civil, individual i col·lectivament.

El Consell Insular i els ODS de l’Agenda 2030

El Ple del Consell Insular de Menorca, en la sessió de dia 18 de febrer de 2019, va aprovar definitivament el Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca, un document programàtic, elaborat i coordinat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, que estableix les línies d’acció i projectes perquè Menorca avanci cap a la sostenibilitat des de l’assumpció i sobre el marc conceptual dels ODS de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

D’altra banda, en la sessió de dia 15 d’abril de 2019, el Ple del Consell Insular va aprovar l’adhesió d’aquesta institució a l’Agenda Urbana Espanyola, emmarcada també dins dels compromisos internacionals assumits per Espanya a través de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides i l’Agenda Urbana de la Unió Europea.

El Ple del Consell, en la sessió de dia 15 de juny de 2020, va aprovar l’adhesió d’aquesta institució a la Xarxa d’Entitats Locals per al Desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, de la FEMP, inclosa pel Govern espanyol en el Pla d’Acció d’Espanya per a la implementació de l’Agenda 2030, amb l’objectiu d’afavorir la coordinació d’actuacions entre els governs locals i aconseguir millors resultats en la implementació de l’Agenda 2030 en els municipis i províncies, a través de la localització i desenvolupament dels Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en l’àmbit local.

Així mateix, va assumir la declaració aprovada pel XII Ple de la FEMP per la qual assumeix un compromís polític i ètic amb l’Agenda 2030 i els ODS per convertir-los en una prioritat estratègica a escala nacional i internacional, convençuts que és el marc de polítiques públiques a seguir en els anys vinents per al desenvolupament d’una societat més justa, lliure i igualitària.

Finalment, el passat dilluns el Ple del Consell va aprovar per majoria la proposta d’acord relativa a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides i amb motiu del seu cinquè aniversari.

Durant el Ple la Presidenta va exposar la proposta manifestant que “la dècada 2020-2030 és fonamental en la necessitat d’actuar per fer front a la creixent pobresa, apoderar les dones i les filletes i afrontar l’emergència climàtica, entre moltes altres prioritats, especialment amb motiu de la pandèmia mundial de la COVID-19”. En aquest context “l’Agenda 2030 i els ODS l’element essencial en aquest procés com a full de ruta i fórmula més eficaç i de consens, en un moment històric que fa confluir l’urgent amb l’important, per escometre la tasca de recuperar el sistema, superar els múltiples efectes negatius d’aquesta pandèmia i fomentar el desenvolupament sostenible com a pedra angular en la nova realitat post-COVID-19”.

L’objectiu de la proposta aprovada va ser reafirmar el compromís del Consell Insular amb l’Agenda 2030 i el desenvolupament d’estratègies i accions que permetin avançar en el compliment efectiu dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Establir i enfortir polítiques públiques per assolir l’Agenda 2030 i els ODS des de la condició de Menorca com a reserva de biosfera, l’economia circular, l’Agenda Urbana, les polítiques de gènere i igualtat, la inclusió i la lluita contra la desigualtat, el desenvolupament en equilibri i sostenible, la participació ciutadana, la transparència i el govern obert, la salut, el benestar social i l’educació, la transició ecològica, la resiliència i la sostenibilitat ambiental, el consum responsable, la generació d’ocupació, la cooperació descentralitzada i la cultura, entre moltes d’altres.

Així com també fer una crida a la implicació de tots els actors, a tots els nivells, per identificar i portar a terme el paper imprescindible de cadascun (ajuntaments, forces polítiques, agents socials, empreses, entitats i societat civil) en aquest repte comú per implementar i complir l’Agenda 2030 i els ODS. Perquè ara més que mai és vital la suma i aliança de tothom per impulsar un procés de reactivació i fixar els pilars d’un futur sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.