Irene Estaún, directora insular de Reserva de Biosfera: “El canvi de model energètic anirà en benefici de l’economia local” Per Itziar Lecea Llufriu

Ahir dia 24 d’octubre va ser el Dia Mundial del Canvi Climàtic. Una de les lluites, a banda de la pandèmia, que més present és a les agendes polítiques. És per aquest motiu que el passat mes de gener es va posar en marxa l’Oficina d’Energia de Menorca, que dona servei a Maó i Ciutadella. Del funcionament de l’Oficina i del canvi de model energètic ens en ralla la directora insular del ram, Irene Estaún.

El primer, què és l’Oficina d’Energia de Menorca i qui s’hi pot adreçar?

Oficina d’Energia és un servei a la població, tant per particulars com empresaris. I ha de servir com acompanyament en el procés de canvi de model energètic de Menorca. Tenim molt clar que el sistema energètic de l’illa és molt dependent de l’energia fòssil, i hem de fer entrar les renovables a gran escala. Sabem que és un procés molt complex. Per açò vam pensar que necessitàvem un servei que ajudés a la societat a través d’informació i de serveis d’orientació. Hem de fer una societat que entre tots hem de lluitar contra el canvi climàtic. A través d’energies renovables, però també fent les cases energèticament més eficients, perquè es perd molta energia a les construccions menorquines.

Perdem energia a les cases menorquines?

La gran majoria de construccions de Menorca són fetes anteriorment al canvi normatiu del Codi tècnic de l’edificació (norma de 2006), que és la norma important a Espanya quant a eficiència energètica en edificis. Així ens trobam que a nivell energètic, una casa construïda després de 2006, és molt més eficient, energèticament xerrant, perquè té unes condicions d’aïllament, de finestres, de sistema elèctric, molt més avançat. Tenim una gran quantitat d’edificis que perden molta energia a Menorca. Per açò ens hem posat com a prioritat poder informar sobre les millors maneres d’aïllar els habitatges. Però també les indústries, el sector hoteler, etc. D’aquesta manera empren millor l’energia, perquè no en perden tanta i repercuteix en el medi ambient. I també la factura.

Imaginem que som una usuària de l’Oficina. Què podeu fer per jo si vull millorar l’eficiència energètica de casa meva?

El que fem és fer una anàlisi de per on es perd aquesta energia a través de la factura elèctrica, que dona molta informació. I llavors es donen consells i orientació econòmica adaptada a cada situació. Per ara, des que es va posar en funcionament l’oficina, hem atès unes 100 peticions fins al mes de juliol.

Com és una casa energèticament eficient al 100%?

Primer ha d’estar aïllada. Ha de funcionar amb energies renovables com pot ser una instal·lació de plaques solars per poder autoconsumir l’energia del sol de dia. També tenir una bateria per poder emmagatzemar que no s’empra al moment i guardar-la a la nit. I si a més ja es pot tenir un vehicle elèctric que pot servir també com a bateria pel sistema elèctric de la casa. O que el cotxe es carregui a casa en el moment en què hi ha excedent d’energia.

S’entén que la creació d’aquesta oficina s’emmarca dintre de l’Estratègia de descarbonització de Menorca, la Menorca 20-30.

El resum que s’ha fet d’aquesta estratègia és que s’han de posar moltes renovables. Però hem de fer molt més. Hem de posar parcs solars, hem de re potenciar el parc eòlic de Milà. Però no basta si volem reduir les emissions d’efecte hivernacle que genera Menorca. De fet, el sector que més emissions genera és el del transport, amb un 40% del total.

En 10 anys, serem capaços de fer aquest canvi?

Podem ser un gra d’arena que pot ser un exemple a seguir per altres territoris. Hem de demostrar que és possible fer la transició energètica i mostrar l’experiència a altres llocs. Per exemple, El Hierro va apostar per un canvi de model energètic enfocat només a implantar energies renovables, que s’ha demostrat bo però insuficient. Amb aquest exemple, a Menorca sabem que calen altres actuacions, com l’eficiència energètica de totes les edificacions, també hem de canviar el model de mobilitat i potenciar el transport públic, hem de potenciar el vehicle elèctric, i s’ha d’introduir fonts d’energia alternativa al transport, com el biogàs, en el transport de mercaderies. També canviar els hàbits de la gent, com anar en velo o caminant en lloc d’agafar el cotxe. A Ciutadella, per exemple, tenim molta cultura d’anar en velo o a peu.

Està clar que tots hem de remar cap allà mateix.

Ens vam adonar que els discursos de tots els agents implicats en l’elaboració de l’Estratègia 20-30 anaven en la mateixa direcció. I era un grup on hi havia de tot, des dels actuals proveïdors d’energies fòssils fins a tots els colors polítics. Existeix el consens i la determinació d’arribar a la reducció de més del 70% de les emissions en 10 anys a l’illa. A més, som conscients que la sortida de la pandèmia passa per l’economia verda.

A Menorca, com podríem aconseguir ser autosuficients amb energies renovables?

El mix òptim a nivell d’illa és 261 megawatts d’energia solar per uns 16 d’energia eòlica. I per un motiu molt clar: tenim moltes hores de sol efectives al dia i pocs dies núvols a l’any. L’eòlica és més inestable, no tenim tantes hores efectives de vent i tampoc un fluxe estable, o fa massa vent o en fa massa poc. Així i tot, a l’Estratègia es va reservar un paquet d’energia que no està definit amb quin mix s’hauria de fer. D’aquesta manera deixam una porta oberta a les noves tecnologies en energies renovables que puguin venir, perquè ara mateix estan evolucionant molt de pressa. I potser en pocs anys tindrem noves tecnologies d’energies renovables. Per exemple, una altra energia que al Mediterrani està despuntant i que hem de veure si a Menorca podria anar bé és l’ondimotriu, la que creen les onades. I dintre d’aquest mix també hi podríem afegir és la biomassa, per generar calor.

Ens sortirà més cara l’energia renovable, o aquesta creença ja no existeix?

El canvi de model energètic també pot ajudar a crear llocs de feina i enfortir l’economia local, vinculada als serveis que les empreses de renovables hauran de donar sobre el terreny. De fet, des de l’Oficina tenim un cens d’empreses menorquines que donen serveis relacionats amb l’eficiència energètica i el canvi cap a renovables. Així, qualsevol ciutadà que necessiti informació sobre a qui anar a demanar una instal·lació de plaques solars, pot consultar el cens i triar. El canvi de model energètic no és només beneficiós pel clima, sinó també per l’economia local.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *