Actes 8 Març

Sant Miquel tanca la celebració del centenari amb la vista posada en l’ajuda social

Els dies 30, 31 i 1 de novembre es representarà el teatre de Sant Miquel l’obra que en resumeix, d’una manera màgica, els 100 anys de l’entitat. Ho fan mesos després d’haver-se tancat de manera oficial sobre calendari aquest centenari, pel fet que va ser un dels actes que van quedar pendents en el moment del confinament. Aquesta setmana reprenem amb Sant Miquel la seva activitat, que s’ha enfocat especialment a les persones que més ajuda necessiten en aquests moments.

Sant Miquel confinat

Rafel Enrich, president de Sant Miquel, no ha deixat d’estar enfeinat. Ni confinat i manco ara, desconfinat. Així, les setmanes que vam haver d’estar tots tancats a casa, des de Sant Miquel se les van enginyar per mantenir el contacte amb tota la comunitat que en forma part. “Durant el confinament vam estar molt en contacte a través del grup de difusió de WhatsApp amb les més de 200 persones que hi estan adherides. L’objectiu que ens vam proposar va ser el de donar una ajuda a les famílies, proposant activitats que poguessin fer a casa amb els més petits. Cada setmana també enviàvem les misses que es podien veure de manera virtual o els passàvem propostes educatives. Sant Miquel, com a tal, va estar tancat. Però l’activitat, igual que la vida, va continuar”.

Una vegada alliberats de les parets de casa, en Rafel comenta que tot d’una es van haver de posar les piles per veure com plantejaven l’estiu. “El mes de maig vam començar les reunions del consell del centre catequístic per veure què podíem fer. Així va ser com amb la junta vam decidir, primer, totes les comunions i confirmacions que havien quedat aturades. I ho vam fer a la Catedral, perquè a Sant Miquel l’espai és molt petit”. A banda de la vessant més catequística, també van tenir clar que havien de reprendre les activitats de l’esplai. “Hem anat a finques, com Torralbet i hem fet excursions. Els al·lots necessitaven socialitzar, encara que fos amb les mesures de seguretat. I s’ho han passat prou bé. Ara a l’hivern serà una mica més complicat fer-les a fora, però alguna cosa organitzarem. L’única mesura que sí que ens fa replantejar què fer és el fet que els grups no podran ser més grans de 10 persones”, comenta Enrich.

Tornar a començar: com reprendre la vida a Sant Miquel

Amb l’inici del nou curs, i conscients del moment delicat que viuen moltes famílies, el seu president i la junta han decidit fer una passa cada dia i intentar donar el màxim de serveis possibles a la comunitat. “Aquesta setmana hem reprès l’activitat de catequesi. El teatre obrirà prest les seves portes i ja han començat els assajos. I en breu començaran les activitats dels grups d’esplai, tot baix les normatives que ens obliguen a dur una vida “normalitzada” dins una situació de pandèmia”.

Així i tot, la situació interna que viu el centre també és delicada, degut a la baixada d’ingressos que els hi arribaven amb activitats com el lloguer del teatre. “L’activitat del teatre ha quedat del tot aturada, com és lògic. No només hi fem obres noltros, també el llogam a tercers. Les activitats del centenari, que havien de durar des del setembre de 2019 al setembre de 2020, també s’han vist afectades, entre elles alguns concerts”. Malgrat les dificultats, les portes del petit teatre es tornen a obrir a partir del 30 d’aquest mes d’octubre, amb un recorregut per la història que s’ha pogut veure damunt del seu escenari. “El mes d’agost ja vam tenir una reunió per decidir si fèiem o no la representació del centenari, i vam decidir que sí, però a finals d’octubre, en lloc de fer-ho a finals de setembre, com havíem pensat. ‘Un petit teatre i la seva història és el títol d’aquesta obra, que servirà com a recordatori i homenatge de tots aquells que han passat per l’escenari de Sant Miquel, que no són pocs. I totes les obres representades. Són unes 10 persones que sortiran damunt l’escenari, perquè és el que obliga la normativa. Igual ens passa amb l’aforament, que almanco l’hem pogut ampliar al 75% de l’espai”.

Però no només l’obra del centenari es podrà veure a Sant Miquel aquests mesos. Tot i la pandèmia sanitària, tornaran Els Pastorets a final d’any, enguany sota la direcció de na Judith Marquès. “Ens hauria agradat poder fer algunes coses més, però amb els assajos de Els Pastorets ara ja tenim el teatre prou ocupat durant unes setmanes. A banda que les mesures de seguretat per l’equip artístic i tècnic són estrictes i les hem de complir. Després ja vorem si podem tornar a repetir l’obra del centenari, si té acceptació quan l’estrenem”.

La vessant socioeducativa, prioritat a Sant Miquel

El contacte amb les famílies i la situació que ens envolta a tots, ha propiciat que la junta de Sant Miquel fes una reflexió profunda de com podria ajudar a les persones que més ho necessiten en aquests moments. “Sant Miquel va néixer com una escola per al·lots d’una barriada pobra, que durant els vespres venien a estudiar i a fer catequesi. Vam creure que havíem de recuperar aquest esperit i afegir a les activitats d’esplai, algunes alternatives. Així reconvertim l’esplai en un centre socioeducatiu, on podran venir al·lots de primària, passen de les 16:30 a les 19, i farien les primeres hores de reforç escolar i després activitats més lúdiques. Fins i tot ens plantejam si poder donar alguns sopars a fiets i fietes que en aquests moments passen per dificultats a les seves famílies. Trobam que serà una manera d’ajudar a la gent a través d’un projecte socioeducatiu”. Aquest projecte socioeducatiu, que l’estan muntant amb persones voluntàries, compta amb la guia de mestres d’educació primària.

Pel que fa a les activitats del centenari, que s’arrodoniran amb la representació de l’obra el pròxim dia 20, Enrich les dona per tancades. “El centenari el vam tancar amb la posada de la placa per part de l’Ajuntament, fa uns dies. No podem fer la vida de cada dia com coneixíem abans, vam decidir que les activitats previstes, era millor deixar-les anar. I centrar esforços en l’activitat diària, com és la catequesi, l’esplai, el teatre, i la nova vessant socioeducativa, que ens faran falta”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.