Brussel·les es prepara per al no acord amb el Regne Unit en pesca: “Hem de tenir en compte tots els escenaris” L'eurocomissari de Pesca admet que les converses amb els britànics estan en una "fase crítica"

Xarxes de pesca d’una barca de Sitges.

ACN Brussel·les .- La Comissió Europea ja està treballant per si no s’aconsegueix tancar un acord amb el Regne Unit en pesca, una de les qüestions més conflictives de la negociació sobre la relació futura. “Hem de tenir en compte tots els escenaris”, han apuntat aquest dimarts fonts comunitàries, que han admès que és difícil fer una proposta pesquera per a l’Atlàntic i el Mar del Nord si no hi ha progressos en les converses. “La proposta serà molt buida”, han reconegut davant la manca d’acord. Sobre aquesta qüestió, l’eurocomissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, ha assegurat en un seminari sobre la pesca a la Unió Europea que el Brexit “complica molt la situació” perquè s’hauran de compartir les poblacions amb “el nou veí”.

“Haurem de tractar sobre això com amb països com Noruega, amb qui ja tenim acords. Estem en una fase crítica i volem assolir un acord abans de finals d’any. Hem de donar estabilitat i certeses als nostres pescadors”, ha dit Sinkevičius.

“Esperem que ens puguem moure aviat cap a un acord amb el Regne Unit”, han apuntat fonts comunitàries.

La pesca és una de les qüestions que més allunyen l’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit, juntament amb la igualtat de condicions en comerç i la governança. El Regne Unit exigeix negociar cada any l’accés mutu a les aigües, la quantitat total de pesca permesa i les quotes que s’assignen a cada estat.

Per la seva banda, el bloc comunitari vol evitar obrir de nou el repartiment de quotes perquè podria portar a xocs entre els 27 i proposa al Regne Unit mantenir intactes les quotes i la garantia d’accés recíproc permanent a les aigües. El que sí accepta negociar cada any la Unió Europea és la quantitat de captures totals permeses la següent temporada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.