Educació destinarà 8 milions per a la creació i consolidació de places públiques de 0-3 anys a Balears S’aprovarà al Consell de Govern del 2 de novembre destinar 9000€/plaça pública

El proper dilluns 2 de novembre està previst que s’aprovi al Consell de Govern la convocatòria per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle  d’educació infantil (escoletes 0-3) i la reconversió de centres privats (guarderies) que atenen regularment infants de 0-3 anys en centres educatius de primer cicle d’educació infantil (escoletes). En total, aquesta iniciativa suposarà una inversió de 8 milions d’euros en quatre anys (2020-24).

Així ho ha anunciat avui, el conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, acompanyat de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández i de la directora de l’Institut per a l’Educació de la Primera Infància (IEPI), Magdalena Collinge.

Des d’Educació s’ha destacat l’aposta clara d’aquest Govern per a impulsar aquesta etapa educativa i el compromís en la creació de noves places públiques de 0-3 anys. En concret, a banda de l’esforç per crear noves places com es demostra en la informació que es presenta avui, també per l’esforç en la inversió en el manteniment de places, l’ampliació de les beques menjadors a l’alumnat 0-3, els ajuts a la privada de la xarxa complementària i l’impuls a la millora pedagògica d’aquesta etapa. Per altra banda, s’ha fet un repàs de les inversions realitzades fins ara, en especial, a les accions extraordinàries que s’han posat en marxa per tal de compensar els efectes de la pandèmia.

Del total de 8 milions previst, dins aquest mateix 2020, es publicarà una primera convocatòria per a la creació de places públiques d’escoleta a raó de 9.000€/plaça, per tant, dirigida a ajuntaments i consells insulars. Tenint en compte que l’estimació del cost de construcció d’una plaça d’escoleta està a l’entorn de 12.000 euros, aquesta inversió per plaça de 9.000 euros suposarà que Educació farà una aportació econòmica a ajuntaments i consells equivalent a un 75% del cost de construcció de cada centre.

Aquestes places convocades dins el 2020, hauran d’estar en funcionament el 2024, donant així temps als titulars públics per fer els processos de planificació, contractació i construcció necessaris per a  la creació d’aquests nous centres. La previsió és de construir al voltant de 700 places públiques, repartides en tot el territori. Aquest repartiment territorial establert  pel decret 30/2020,  suposa la creació d’unes 500 places a Mallorca, de les quals hi ha assignades més de 200 places a Palma i la resta repartides entre Eivissa, Formentera i Menorca.

Aquesta és una primera convocatòria de les previstes a l’espera dels pressupostos generals de l’Estat per tal de potenciar la creació de places públiques i arribar a quotes d’escolarització semblants a la mitjana estatal.

A més, la Conselleria posa en marxa un equip a l’Institut per a l’Educació de la Primera Infància (IEPI) dedicat a l’assessorament i acompanyament a les administracions per tal d’ajustar el projectes a la realitat i a  les necessitats de cada municipi. Així s’ampliarà l’oferta educativa que ha  de donar servei al manco a un 35% dels infants del municipi. En particular, es treballarà amb els municipis que tenen menys places en relació al nombre d’infants censats d’aquestes edats. S’havia començat a treballar en aquest sentit abans del confinament, però el procés va quedar interromput per efectes de la pandèmia. En els propers dies, els ajuntaments i consells rebran una carta explicativa i l’oferiment d’aquest assessorament.

Des de fa mesos, es treballa també amb la FELIB per tal de donar eines d’anàlisi i recursos als tècnics i regidors d’educació dels municipis mitjançant reunions periòdiques i, properament, amb activitats formatives.

 

Ajuts per a la reconversió de guarderies en escoletes

Dins el marc de les actuacions del Govern per ampliar l’oferta educativa de 1r cicle d’educació infantil, l’altra línia d’actuació és la convocatòria d’ajuts per a centres que atenen regularment infants de 0-3 anys i que, a dia d’avui no tenen autorització educativa, els que coneixem com a guarderies. Els ajuts van destinats a adequar les seves instal·lacions i obtenir l’autorització de centres educatius de 1r cicle d’educació infantil.

L’objectiu és animar als centres que vulguin formar part del teixit educatiu de les Illes Balears a fer la passa cap a la reconversió de manera que en el futur puguin integrar-se a la Xarxa Complementària i incrementar l’oferta educativa. A més, això suposarà que  puguin beneficiar-se dels ajuts que es destinen a la xarxa complementària cada curs.

En el marc de la inversió prevista de 8 milions d’euros, la quantia que es destina a aquests ajuts, és de 2.000.000€. L’ajut serà pel cost efectiu de les obres fins a 4.000€/plaça de manera que, un centre d’unes 30 places pot arribar a obtenir 120.000€ per fer obres d’adequació dels seus espais.

El resultat d’aquesta convocatòria serà l’adequació de més de 500 places. El centres disposaran de  4 anys per fer les obres i la conselleria d’educació farà el pagament segons el calendari de compliment establert per la convocatòria.

 

Una legislatura d’aposta per a l’educació de primer cicle

Des de l’inici de la passada legislatura s’ha treballat intensament per a la millora de l’oferta educativa de 0-3 anys. Concretament entre 2015-2018 es varen invertir 5.187.950€.

L’any passat, 2019, es varen destinar 4,5M€ al tram educatiu de 0 a 3 anys i el 2020 s’han convocat ajuts per gairebé 5 milions (4.945.000€) per sostenir els centres de 1r cicle d’educació infantil tan públics com de la xarxa complementària privada.

Per altra banda, més de 4 milions s’han dedicat a la xarxa pública d’escoletes, dels quals uns 900.000 euros van directament a ajuts a famílies socioeconòmicament vulnerables. A més enguany per primera vegada s’han destinat 420.000 l’escolarització per famílies vulnerables als centres privats de la Xarxa Complementària per al curs 2020-21. L’establiment de la Xarxa Complementària ha possibilitat poder fer convocatòries d’ajuts específiques per centres privats.

 

Inversions específiques amb motiu de la COVID-19

Per tal d’atendre les necessitats derivades de l’impacte de la pandèmia es va aprovar l’increment dels ajuts de sosteniment de les escoletes de la xarxa pública passant de 4.200 euros per unitat educativa a 6 mil euros. Però a més els centres públics que han acreditat haver fet el seguiment a famílies i no han cobrat les quotes, han estat subvencionats amb 7.860 euros per cada unitat en funcionament. En total s’han subvencionat 457 unitats de 52 titulars públics (ajuntaments o consells).

A més, també es va fer una convocatòria extraordinària de 420.000 euros per al sosteniment de la xarxa complementaria privada durant la pandemia. En total s’han beneficiat d’aquests ajuts 37 centres a través de 120 unitats que han rebut 3.500 eutos/unitat.

Finalment, i es varen destinar 25 mil euros per a la compra de material de protecció sanitària per a escoletes privades de la xarxa complementària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.