Les actuacions d’Agricultura en marges han permès protegir de l’erosiò el 54% del sòl rústic a les Balears Es tracta d’una mesura del Pla de Desenvolupament Rural (PDR), que ha permès preservar dos milions de tones de sòl amb una inversió de nou milions

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, en línia amb els objectius establerts dins el Pacte Verd Europeu, i en una aposta clara per la conservació del paisatge, del patrimoni cultural, de la identitat i el compromís amb els pagesos, ha duit a terme durant els darrers cinc anys (període que comprèn entre el 2015 i el 2020) una sèrie d’actuacions incloses dins les mesures de la PAC per a la Lluita contra l’Erosió i la Millora i Conservació dels Sòls. Es tracta de la línia coneguda de «marges», que, dins les actuacions de conservació del paisatge agrari, dona suport a la rehabilitació i reconstrucció de marges de pedra seca tradicionals de les nostres explotacions agràries.

Segons un avanç de l’informe sobre l’estimació de l’impacte d’aquestes mesures del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de les Illes Balears, específicament el que fa referència a l’àmbit de la conservació dels sòls (mesura M 4.4), la quantitat de sòl que s’ha pogut preservar pot ser pròxim als dos milions de tones. A més, la quantitat aproximada de sòl que s’ha pogut protegir contra l’erosió gràcies als marges restaurats se situa entorn de les 1.100 tones anuals, amb una reducció del 54 % de les pèrdues estimades per l’Inventari Nacional d’Erosió de Sòls. En aquest sentit, tal com assenyala la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, «amb actuacions i mesures com aquestes protegim un patrimoni agrícola important i també cultural de les Balears».

Per part seva, Sebastià Castell, cap d’explotació de la Finca Son Vic Nou, a Calvià, ha assenyalat que, els marges, “a més de ser un element paisatgístic, també van servir perquè els nostres avantpassats, amb molt de sofriment, guanyessin terreny a la muntanya per a conrear. Si no es cuida aquest sòl, aquesta terra, acabarà en la mar”.

Inversió de nou milions d’euros

Les actuacions en els marges de la mesura M4.4 del PDR de les Illes Balears s’han distribuït per 64 dels 67 municipis de l’arxipèlag, que sumen actuacions en 128.329,82 m2 de sòl i 7.514 marges rehabilitats. En total, la inversió supera els nou milions d’euros (9.367.901,66 euros). Així, s’han gestionat 426 expedients a Eivissa, 20 a Formentera, 932 a Mallorca i 53 a Menorca.

Els municipis eivissencs de Sant Antoni de Portmany, amb 150 expedients, Sant Joan de Labritja (100 expedients), Santa Eulària des Riu (92 expedients) i Sant Josep de sa Talaia (81 expedients) són els municipis més beneficiats quant a nombre d’actuacions. La inversió ronda els quatre milions d’euros (3.916.867 euros). Als municipis que conformen la Serra de Tramuntana s’han fet un total de 3272 actuacions, de les quals Sóller ha estat el més beneficiat, amb 552 actuacions de 67 expedients. La inversió total per a la rehabilitació de marges a la Serra de Tramuntana ha estat de 3.035.143 euros.

Segons dades donades pel gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), Mateu Morro, des de l’any 2015, «s’han executat a les Illes un total de 2.961 expedients —entre bardisses, marges, parets i tancaments—, la qual cosa comporta 30.675 actuacions en 876.741,11 m2 de sòl. La inversió des de 2015 de la mesura M 4.4 del PDR supera els 27 milions d’euros a les Illes Balears (27.313.338,97 euros)».

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.