Bona i mala lluna

Els pescadors i pagesos ho esperen tot d’un bona lluna i ho temem tot d’una mala lluna, ens diu Ballester, perquè la lluna és amiga i a la vegada enemiga dels l’amos i patrons de barca.

Antigament, fins gairebé els anys 30 del segle XX, que es quan va arrelar l’ús del rellotge de pulsera, pescadors i pagesos sabien l’hora que era tot orientant-se pel sol i les estrelles. Amb una mirada al cel ja ho sabien. Mentres que la pagesia coneixia els estels de l’alba i del nord. Els pescadors vells anomenaven Ponentina a la primera estrella que sortia i Llevantina a la darrera en poner-se. També pagesos i mariners es guiaven per les diferents constel·lacions com les de ses Cabrelles, es Carro, ses Tres Maries, es Deiols… Avui aquesta saviesa ancestral s’ha perdut, perquè la tècnologia ha vençut el legat oral dels pares als fills.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca