Brussel·les proposa que es pugui declarar l’estat d’emergència sanitària a tota la UE en crisis com la de la covid-19 La CE demana reforçar les agències de la UE per al control de malalties i medicaments arran de la pandèmia

L’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides

ACN Brussel·les .- La Comissió Europea ha proposat que es pugui declarar l’estat d’emergència sanitària a tota la Unió Europea en crisis com la de la covid-19. Arran de la pandèmia, l’executiu europeu ha presentat aquest dimecres una sèrie de propostes que inclouen la possibilitat de declarar l’emergència sanitària a la UE. Això desencadenaria la coordinació i cooperació entre estats per gestionar l’obtenció i distribució de material mèdic. En aquest intent per millorar la “Unió Sanitària”, la CE també demana reforçar el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (l’ECDC, per les seves sigles en anglès) i l’Agència Europea del Medicament (EMA), així com impulsar la creació de plans de contingència als estats.

Brussel·les planteja que l’ECDC tingui competències per vigilar la situació epidemiològica a tota la UE en temps real i per desplegar efectius sobre el terreny que ajudin els estats en cas d’emergència sanitària. En el cas de l’EMA, la CE creu que hauria de poder supervisar el nivell d’existències mèdiques crítiques. També proporcionar consell científic sobre medicaments per tractar malalties que generen crisis com la de la covid-19, així com coordinar estudis i assajos clínics de vacunes.

“Això suposarà un canvi significatiu per a la nostra capacitat de respondre col·lectivament”, ha assegurat l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.