La sal de cuina i altres sals Per Antoni Liz Femenías

La sal de cuina està formada de clor i sodi, dos elements perillosos. El compost que formen no és gaire perillós.

Les sals estan formades per ions que es posen alternats per l’atracció entre ions de diferent signe i per la repulsió entre ions de signes iguals.

Són substàncies que formen cristalls sòlids amb variades geometries que depenen de les càrregues dels ions que determinen la proporció i la fórmula i també per la relació de diàmetres entre els ions.

No formen molècules com les substàncies covalents.

Les principals propietats són: alta temperatura de fusió i d’ebullició, són substàncies dures i rígides però fràgils, no es cremen, en general són solubles en aigua i les dissolucions formades són conductores dels corrent elèctric.

A les sals més senzilles (binàries) els ions positius són àtoms de metalls que han donat 1, 2 o 3 electrons a un no metall que formarà els ions negatius.

Per exemple a la sal de cuina, clorur de sodi, cada àtom de sodi dona 1 electró a un àtom de clor. Es formen cations de sodi Na+ i anions de clor Cl.

Per les proporcions que tenen els ions, cada ió es pot rodejar de 6 ions de signe contrari. Si les mides fossin quasi iguals es podrien rodejar de 8 com passa al clorur de cesi i si fossin molt diferents només es podria rodejar de 4, com passa al sulfur de zinc (blenda).

Així apareixen a la naturalesa figures geomètriques cúbiques, octaèdriques i tetraèdriques i cristalls de formes regulars.

També hi ha sals ternàries on els ions negatius són agrupacions d’àtoms i els ions positius són de metalls igual a la de les sals binàries. N’hi ha solubles i també no solubles.

mb milions d’anys, la pluja i els rius han anat dissolvent les sals solubles que s’han acumulat a l’aigua de la mar en forma de ions lliures mesclats. Dins cada litre d’aigua hi ha uns 35 g de sals.

Els ions més abundants a l’aigua de la mar són:

clorur Cl, sodi Na+ , sulfat SO42- i magnesi Mg2+ , Calci Ca2+ , potassi K+ .

Ja vam veure a eliris 3883 del 2 d’agost de 2019 els ions que podem trobar a l’aigua potable en quantitats molt més petites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.