El sector del cinema espanyol demana a Sánchez un pla específic per garantir la supervivència de les sales La Federació de Cines d'Espanya alerta que han patit pèrdues del 70% respecte l'any anterior

ACN Barcelona .- El sector del cinema espanyol ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, un pla específic per a la supervivència de les sales de cinema. Ho ha fet a través de la carta ‘Salvem els cines’, impulsada por la Federació de Cines d’Espanya (FECE) amb el suport de representants del sector. La Federació alerta que després de 100 dies tancats, més del 90% han reobert amb importants restriccions de sessions i aforaments i una pèrdua del 70% respecte l’any anterior. “Aquesta situació mantinguda en el temps significa una veritable amenaça a la supervivència dels cinemes”, avisa.

La carta impulsada por la Federació de Cines d’Espanya (FECE) inclou la signatura de l’Acadèmia de cinema espanyola i catalana, els festivals de cinema de Sant Sebastià, Màlaga o Sitges; les associacions com AEC, PIAF, PAC, PROA i CIMA i directors com Pedro Almodovar, Juan Antonio Bayona, Isabel Coixet, Borja Cobeaga, Leticia Dolera, Emilio Martínez Lázaro, Fernando Trueba, Jaume Balagueró, Alberto Rodríguez, Benito Zambrano, Judith Colell, Iciar Bollaín, Daniel Calparsoro, Cesc Gay, Miguel Bardem, Gonzalo Suarez, Fernando León de Aranoa, Rodrigo Sorogoyen, Max Lemcke, Manuel Martin Cuenca, Montxo Armendáriz, Daniel Sanchez Arevalo, Javier Ruiz Caldera, Paco Plaza, Juan Carlos Fresnadillo, Dani de la Orden i Agustí Villaronga entre altres.

A la carta admeten que són conscients de la “greu” crisi sanitària i econòmica que afronta el país i dels sector que estan demanant ajudes al govern espanyol i admeten que s’han tirat endavant mesures de suport al sector. Tot i això, destaquen que la situació crítica que viuen les sales obliga a un “pla específic que permeti la seva supervivència”, a través del lideratge i voluntat política del president del govern espanyol amb el treball del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i el suport d’altres ministeris.

Destaquen que 105 milions de persones van anar al cinema l’any passat i que tot aspirant a cineasta, actor, actriu, productor i productora “somien amb portar el seu art a la gran pantalla”. En aquest context, remarquen que els cinemes “no són només una sala o una pantalla, ni un mer espai d’exhibició, sinó que són també un fet social, una experiència vital”.

La Federació assenyala que no reclamen cap privilegi, sinó “preservar el paper històric que els cinemes tenen en la cultura i societat. Quan tot això passi, el nostre país serà el més semblant al que coneixíem depenent de les mesures de suport que adoptin els governs i les institucions en els moments més crítics”.

Mesures necessàries

El sector cinematogràfic demana a Sánchez que “lluiti” pels cinemes en qualsevol legislació propera i que adopti “les mesures necessàries per salvar els cinemes i garantir la seva supervivència”; que “materialitzi” la voluntat política de donar suport a la cultura amb mesures concretes per part del govern que evitin la fallida i tancament de més cinemes i impulsi i promogui en la resta de nivells de l’administració pública mesures a favor del cinema i la cultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *