Actes 8 Març

Es Tudons: formatge i carn ecològica. Salut i ecologia en temps de pandèmia Per Mary Moro - Fotografies: Bep Al·lès

Es Tudons és l’únic lloc a tota Menorca on es produeix formatge ecològic. Des de fa 16 anys es dediquen a la producció d’aquest formatge, un producte elaborat amb llet de vaca de raça vermella de Menorca, així com a la comercialització de carn ecològica.

La Finca d’Es Tudons, situada al Camí Vell, és un lloc de 177 hectàrees amb un acord de custòdia agrària amb el GOB, pel qual es van comprometre no només a la producció ecològica, també a la recuperació de races autòctones i custòdia del territori. “Va ser al 2014, ens explica en Josep Llufriu Llorens, Bep, el pagès de la finca, quan vam prendre sa decisió de fer un canvi i apostar per sa producció de formatge i carn ecològica. Fins aleshores produíem formatge artesà pel Caserio però va arribar un moment que ells no volien més, i ens demanaven per fer quallada, al no tenir càmeres perquè ses nostres instal·lacions no ho permeten, vam baratar el sistema. Sa nostra aposta va ser sa de fer un formatge diferenciat a sa resta, un formatge ecològic”.

Una decisió de la que diuen estar començant ara a veure els fruits. L’elaboració dels formatges és a partir de llet de vaca vermella de Menorca. L’alimentació del bestial i els productes emprats en l’elaboració és tot ecològic: el pinso, la no utilització d’herbicides, ni químics, ni antibiòtics. “És un formatge més sa, més natural, que cuida del bestiar, i també estem conservant sa natura. Sa textura és més mantegosa i la proteïna ben diferenciada”. Tot i que la producció és més petita, ja que aquesta raça no dóna tanta llet, l’avantatge és que els problemes també són menys. Són animals que pasturen lliurement, i en els que no empren antibiòtics.

La temporada de producció va des del mes d’octubre, fins al juny. Amb una maduració natural, sense càmeres, com es feia antigament, aprofiten els mesos on la calor no és tanta “ perquè amb la calor s’accelera el procés. En dos mesos ja podem anar traient un formatge semi, i el curat a partir dels 5 mesos”. Afortunadament la pandèmia no els hi ha passat factura. Després d’un petit ensurt durant el confinament, quan les vendes sí que van estar aturades i l’acumulació de peces preocupava, les comandes ja sigui per part de botiguers i petits distribuïdors, o de consumidors que les fan directament, han tornat a la normalitat, inclús diuen haver notat un increment “hi ha clients que fan comandes per telèfon, d’altres s’hi arriben a la finca. Fem enviaments a Mallorca i a la Península. Es pot dir que venem meitat a botigues i petits distribuïdors, i s’altra meitat és venda directa. La gent prova es nostre producte, que agrada molt, i el boca a boca fa que acabem els estius sense formatge”.

Amb 28 vaques vermelles, 25 bens i d’altres porcs, Es Tudons aposta també pel consum de carn ecològica, que es pot comprar directament a sa Finca, o a Ecomercat, l’única botiga a Menorca que es dedica a la venda de carn d’aquest tipus. “ També venem carn convencional, porcella, bé i vedell.  Només hi ha una carnisseria ecològica, i no hi ha prou sortida. Afortunadament sembla que creix sa conscienciació cap a l’alimentació ecològica, encara que a Menorca costa una mica, sa gent es pensa que és molt més cara, però no és així. A Mallorca estan més conscienciats, de cada vegada hi portem més formatge”.

I en un moment en el que precisament aquesta conscienciació sobre la importància d’una alimentació sana i natural, on el producte es cuida en cada etapa de la seva elaboració, està tan present és la que ha fet que Es Tudons estigui recollint els fruits de la feina ben feta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.