Menorca Talaiòtica, candidatura espanyola per a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO La proposta es presentarà davant l'organisme internacional el febrer de 2021 i serà avaluada previsiblement en el Comitè de Patrimoni Mundial de 2022

Menorca Talaiòtica és la candidatura triada per Espanya per formar part de la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. La decisió ha estat anunciada avui per la directora general de Belles arts, María Dolores Jiménez-Blanco, durant una roda de premsa telemàtica en la qual han participat, d’una banda, la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, i la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, i, de l’altra, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, acompanyada del director insular de Cultura, Miquel Àngel Maria.

La presidenta Armengol s’ha mostrat molt satisfeta per la designació i ha agrait la feina del Consell de Menorca i de tot l’equip de la candidatura, coordinada per Cipriano Marín, i ha mostrat el seu compromís per continuar treballant amb la institució insular per aconseguir aquest reconeixement. «Ho farem conscients que el patrimoni és el llegat que rebem del passat, que vivim en el present i que hem de transmetre a les generacions futures», ha explicat la presidenta.

A més, la presidenta ha recordat que les Balears ja compten amb els reconeixements de la Biodiversitat i Cultura d’Eivissa (1999) i la Serra de Tramuntana de Mallorca (2011) com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.

L’elecció de Menorca Talaiòtica s’ha aprovat durant el Consell de Patrimoni Històric que ha congregat des d’ahir els representants de cultura de totes les comunitats autònomes; en el cas de les Illes Balears, la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas. La candidatura espanyola serà presentada davant l’organisme internacional el febrer de 2021 i la seva incorporació a la llista s’avaluarà el 2022.

Més de 1.500 restes arqueològiques converteixen Menorca en el lloc habitat amb major densitat del món de jaciments prehistòrics. Assentaments, espais funeraris, llocs de culte, grans construccions, com els talaiots, i altres de menor grandària, però exclusives de Menorca, com les taules i navetes, documenten el caràcter excepcional i singular d’aquesta cultura insular que es va desenvolupar durant més d’un mil·lenni a l’illa mediterrània.

El Govern de les Illes Balears ha donat suport a la candidatura i ha col·laborat activament amb el Consell de Menorca. La declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a patrimoni mundial per part de la UNESCO suposarà atorgar un valor afegit al patrimoni històric de l’illa i de les Illes Balears en el seu conjunt. Per tant, també contribuirà a garantir la seva protecció d’una manera més efectiva.

La candidatura presentada en el Consell de Patrimoni Històric, dirigida per Cipriano Marín, vertebra la Menorca Talaiòtica en nou àrees territorials que mostren els vestigis materials més excel·lents de la prehistòria de l’illa corresponents al període que abasta des de la irrupció de les construccions ciclòpies a l’illa (1600 aC) fins a l’ocàs d’aquesta cultura, en les albors del segle I aC.

La diversitat territorial dels components del bé il·lustren nítidament les diferents maneres d’ocupació i ús del territori, la plasmació dels esquemes socials i religiosos i, en conseqüència, els processos de modelació del paisatge de l’illa i dels seus espais simbòlics durant aquesta època.

El Govern de les Illes Balears i el Consell de Menorca treballaran en la recerca, restauració, divulgació i difusió del patrimoni únic i excepcional de Menorca Talaiòtica a través d’un pla de gestió i la creació d’una Agència Menorca Talaiòtica, que també fomentarà la participació i la cooperació social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.