INNOVEMFEST 2020. Josep Darnés, Outsider i expert en fracàs “La gent emprèn amb amics amb qui tenen moltes afinitats, quan el recomanable seria formar un equip el més divers possible i amb personalitats diferents”

Els dies 26 i 27 de novembre es celebra a Es Mercadal la tercera edició de INNOVEMFEST, titulada “A la intempèrie”. Parlam amb un dels ponents, en Josep Darnés, qui es defineix com a outsider, expert en fracàs i venedors de fum, i que parlarà precisament dels mites d’emprendre.

– Per què et consideres un outsider?

-És una forma de consol o d’autoengany, que utilitzo per intentar descriure que el 99% del temps em sent desubicat.

-Pel que fa al fracàs, quin ha estat el teu fracàs més gran com a emprenedor? Què faries diferent?

-No he estat mai emprenedor com a tal, ni crec que serveixi mai per ser-ho. Hi ha gent que s’autoanomenen emprenedors i, amb tots els respectes, no són més que autònoms o tenen una botiga. En la meva genètica suposo que hi devia haver el somni de ser emprenedor i fa uns anys vaig entrar en un programa per emprenedors a Barcelona (una acceleradora d’startups), vaig passar tot el programa que era bastant exigent, ens anaven eliminant en plan talent show, vaig crear la S.L. i quan va arribar l’hora de la veritat no ho vaig tirar endavant. Crec que per ser emprenedor s’han de tenir una sèrie de característiques de les que no disposo.

-De tots els mites d’emprendre, quin creus que és el pitjor de tots?

-N’hi ha uns quants, i en vull parlar a la xerrada del dia 26 a INNOVEMFEST. Un dels pitjors és pensar que per emprendre l’important és la idea i el motiu per emprendre, quan aquestes dues coses són pràcticament irrellevants. No dic que no puguin ser importants, sobre tot a l’inici, però a la llarga són secundàries i molts fracassos venen per donar-hi massa importància. Hi ha factors molt més importants a l’hora d’emprendre, com són tenir diners, tenir sort i estar suficientment boig per voler ser emprenedor.

-Tens alguna personalitat de referència com a estereotip del mite d’emprendre?

-El meu pare, que sense pràcticament tenir estudis, va emprendre un munt de negocis al llarg de la seva vida.  

-Quins són els teus referents professionals?

-Sóm fill d’emprenedors, així que precisament ells. També m’agraden outsiders i gent desubicada en general però que s’han sabut obrir camí.

-Quina és la teva forma de col·laboració ideal?

-No tenc un patró fixe, crec que cada col·laboració és un món. El que sí que veig clau és la barreja de perfils i personalitats. En aquest sentit podem trobar un dels altres mites: la gent emprèn amb amics i en particular amb aquells amb qui tenen moltes afinitats, quan el recomanable seria formar un equip el més divers possible, amb personalitats diferents i sense els compromisos a que de vegades t’obliga l’amistat.

 

Per escoltar l Josep Darnés i la resta de ponents parlar sobre com incorporar a les nostres vides la col·laboració i l’autoorganització, l’èxit i el fracàs, i com viure en la incertesa sense deixar de ser bona gent, no us perdeu la nova edició de INNOVEMFEST.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.