INNOVEMFEST 2020. Josep Darnés, Outsider i expert en fracàs “La gent emprèn amb amics amb qui tenen moltes afinitats, quan el recomanable seria formar un equip el més divers possible i amb personalitats diferents”

Els dies 26 i 27 de novembre es celebra a Es Mercadal la tercera edició de INNOVEMFEST, titulada “A la intempèrie”. Parlam amb un dels ponents, en Josep Darnés, qui es defineix com a outsider, expert en fracàs i venedors de fum, i que parlarà precisament dels mites d’emprendre.

– Per què et consideres un outsider?

-És una forma de consol o d’autoengany, que utilitzo per intentar descriure que el 99% del temps em sent desubicat.

-Pel que fa al fracàs, quin ha estat el teu fracàs més gran com a emprenedor? Què faries diferent?

-No he estat mai emprenedor com a tal, ni crec que serveixi mai per ser-ho. Hi ha gent que s’autoanomenen emprenedors i, amb tots els respectes, no són més que autònoms o tenen una botiga. En la meva genètica suposo que hi devia haver el somni de ser emprenedor i fa uns anys vaig entrar en un programa per emprenedors a Barcelona (una acceleradora d’startups), vaig passar tot el programa que era bastant exigent, ens anaven eliminant en plan talent show, vaig crear la S.L. i quan va arribar l’hora de la veritat no ho vaig tirar endavant. Crec que per ser emprenedor s’han de tenir una sèrie de característiques de les que no disposo.

-De tots els mites d’emprendre, quin creus que és el pitjor de tots?

-N’hi ha uns quants, i en vull parlar a la xerrada del dia 26 a INNOVEMFEST. Un dels pitjors és pensar que per emprendre l’important és la idea i el motiu per emprendre, quan aquestes dues coses són pràcticament irrellevants. No dic que no puguin ser importants, sobre tot a l’inici, però a la llarga són secundàries i molts fracassos venen per donar-hi massa importància. Hi ha factors molt més importants a l’hora d’emprendre, com són tenir diners, tenir sort i estar suficientment boig per voler ser emprenedor.

-Tens alguna personalitat de referència com a estereotip del mite d’emprendre?

-El meu pare, que sense pràcticament tenir estudis, va emprendre un munt de negocis al llarg de la seva vida.  

-Quins són els teus referents professionals?

-Sóm fill d’emprenedors, així que precisament ells. També m’agraden outsiders i gent desubicada en general però que s’han sabut obrir camí.

-Quina és la teva forma de col·laboració ideal?

-No tenc un patró fixe, crec que cada col·laboració és un món. El que sí que veig clau és la barreja de perfils i personalitats. En aquest sentit podem trobar un dels altres mites: la gent emprèn amb amics i en particular amb aquells amb qui tenen moltes afinitats, quan el recomanable seria formar un equip el més divers possible, amb personalitats diferents i sense els compromisos a que de vegades t’obliga l’amistat.

 

Per escoltar l Josep Darnés i la resta de ponents parlar sobre com incorporar a les nostres vides la col·laboració i l’autoorganització, l’èxit i el fracàs, i com viure en la incertesa sense deixar de ser bona gent, no us perdeu la nova edició de INNOVEMFEST.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *