INNOVEMFEST 2020. Albert Cañigueral, divulgador en economia de plataformes: “Pel que fa al treball del futur i a la fragmentació accelerada a Tenerife han anunciat un pla per atraure als nòmades digitals enfront la baixada del turisme”

Aquest cap de setmana en la tercera edició d’INNOVEMFEST hi participa Albert Cañigueral, un dels majors referents de l’economia de plataformes en espanyol, i qui parlarà dels nous paradigmes del treball.

En la descripció de la teva ponència, parles del canvi generacional del treball i de com en contrast amb els teus pares, tindràs set feines durant la teva vida, quines seran? Quina feina t’hagués agradat tenir?

Fent memòria, per ara, ja en duc 4. En la meva primera feina d’adolescent vaig ser pintor als mesos d’estiu. La primera paga sempre es recorda. La segona feina ja va ser començar com becari a Activa Multimedia (empresa de la CCMA/TVC) per acabar liderant els desenvolupaments d’aplicacions per a TV digital interactiva. La tercera va ser com a Technical Marketing Manager dins la multinacional Advanced Digital Broadcast. Va ser la primera experiència de teletreball des de Barcelona amb els caps a Madrid i Ginebra. Amb la multinacional vaig acabar vivint dos anys a la oficina de Taipei, la capital de Taiwan. Allà em vaig cansar de l’entorn de les corporacions i del sector de la TV digital.

Al tornar a Barcelona vaig decidir, després d’un èxit inicial amb el blog de “Consumo Colaborativo” que havia començat mentre vivia a Taipei, establir-me com a consultor/divulgador/formador autònom en l’àmbit de l’economia digital. De seguida vaig agrupar-me amb altra gent d’interessos similars arreu d’Europa i vam co-crear la xarxa / col·lectiu Ouishare.

De petit volia ser conductor de tren o carter, però mai ho vaig perseguir. Vaig tenir oportunitats per anar a programar videojocs a empreses tipus Netflix quan tot just començaven. M’hauria pogut agradar també treballar en temes de l’exploració espacial.

 Creus que el treball del futur, amb la fragmentació accelerada, ens farà persones més o menys satisfetes amb el treball? O no tindrà cap efecte?

Crec que la resposta més encertada és dir que depèn. D’entrada tenim una narrativa general sobre el treball on la millor opció és el treball tradicional i qualsevol altra opció és percebuda com a inferior. No ser “la norma” dificulta que la gent pugui sentir-se satisfeta. Per tant és necessari abordar la narrativa del treball igualant qualsevol opció laboral i de vida.

De la mateixa manera cal reconèixer que en aquests moments la capacitat d’acció col·lectiva i el sistema de proteccions socials estan sobretot dissenyats pel paradigma tradicional. Cal anar equilibrant en drets i deures totes les formes de treball.

I finalment és un tema de voluntat i de saber reconèixer que 4 ingressos de 500€ al mes et permeten tenir més resiliència financera que un únic salari de 2000€. Allò de no posar tots els ous al mateix cistell.

En general una vida laboral més diversa crec que pot ajudar a que un nombre ampli de persones estigui més satisfeta que no estar encaixat, molts cops a desgana, en un entorn tradicional de treball.

 Quin impacte tindrà la discontinuïtat laboral i fragmentació accelerada en una illa com Menorca?

Molt bona pregunta, però crec que la resposta no la puc ni l’he de donar jo, ja que no conec amb prou detall la realitat del territori.

Un posible impacte, s’ha de veure si desitjable o no, és tot el tema de que més gent vingui a viure de manera permanent o pseudo-permanent a l’illa. A Tenerife han anunciat un pla per atraure als nòmades digitals enfront la baixada del turisme.

 Quina és la teva forma de col·laboració professional ideal?

Després d’estudiar el tema a fons amb el llibre “El trabajo ya no es lo que era”, i després de quasi 6 anys amb el col·lectiu / associació de Ouishare estic convençut que alguna forma d’agrupació de treballadors independents és la millor forma de col·laboració professional. Permet mantenir la individualitat dins el avantatges de formar part d’un o diversos col·lectius. Just això és el centre de la meva intervenció al Innovem Fest 2020.

 A quin lloc queda el treball “ben fet” en l’economia de plataformes?

Jo crec que la pregunta hauria de ser anterior a l’economia de plataformes. A quin lloc queda el treball “ben fet” o “el bon treball” a la nostra societat?

El govern del Regne Unit a finals de 2018 va llançar el “Good Work Plan” que em sembla una bona iniciativa. Enfocada en l’àmbit de les plataformes digitals destaco la feina de Fair Work Foundation que s’ha liderat des de la Universitat d’Oxford on es valora, en funció de 5 criteris i amb una escala del 0 al 10, quina qualitat de feina ofereix una plataforma digital en concret.

Això just acaba de començar i encara hem d’avançar i millorar molts aspectes del treball en plataformes

 Per escoltar a l’Albert Cañigueral i la resta de ponents parlar sobre col·laboració, èxit i fracàs, i viure en la incertesa sense deixar de ser bona gent, no us perdeu la nova edició de INNOVEMFEST.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Balearia #MeVoySeguro