Patrimoni, Territori i Energia, una simbiosi necessària

Aquest cap de setmana torna l’estudi i la reflexió histórico-patrimonial a Ciutadella. Divendres, 27 i dissabte 28 de novembre a la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic, la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella organitza les XVIII Jornades de Recerca Històrica de Menorca: Patrimoni Cultural, Paisatge i Energies Renovables; una simbiosi necessària. Les ponències aniran a càrrec de professionals d’alt nivell científic sobre la matèria els quals generaran diferents debats que posaran damunt la taula com combatre el canvi climàtic sense malmetre el nostre patrimoni cultural a Menorca, així com a les Balears i altres indrets.

La SHA Martí i Bella és una entitat, avui per avui, imprescindible per entendre el moment en què vivim. Enguany posen la mirada sobre un tema cabdal: la simbiosi entre patrimoni, territori i energia. El punt de partida d’aquestes Jornades ben segur que es troba en la tasca ingent de defensa dels elements patrimonials de Son Salomó que la Martí i Bella ha duit a terme els darrers mesos. L’entitat conservacionista mai ha renunciat a la instal·lació d’elements productors d’energies renovables, però sempre tenint en compte uns criteris de salvaguarda del patrimoni històric. Els debats que s’han produït en el nostre passat més immediat sobre aquest tema, ara agafen un caire bon i bé acadèmic i formen part del programa de les Jornades d’aquest cap de setmana. Així, podrem assistir a ponències sobre la transició energètica ciutadana, sobre paisatges energètics a Menorca o sobre la percepció del territori en la construcció de la sostenibilitat. També tindrà un paper rellevant la visió del nou PTI, que s’exposarà a la primera part de les Jornades, pel que conté de protecció del paisatge i de transició energètica.

La societat està canviant de model, en molts sentits, i ja són molts els governs que han apostat per assolir un model energètic basat en les renovables. Ningú dubte que s’ha d’impulsar i incentivar el pas cap a una economia – i una societat- de baixa intensitat energètica i de consum de recursos materials. Però per açò s’ha de tenir especial cura amb els recursos naturals i molt especialment amb els elements culturals i patrimonials. Menorca ho té tot: és rica en patrimoni – un museu a l’aire lliure, diuen – i geogràficament i climatològica idònia per a la producció d’energies renovables. Tenim una oportunitat de fer-ho bé i no malmetre ni patrimoni ni territori ni recursos. Les XVIII Jornades de Recerca Històrica de Menorca que organitza la SHA Martí i Bella aquest cap de setmana poden ser un bon fonament per l’inici d’un futur energèticament sostenible i a la vegada respectuós amb el nostre patrimoni.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *