Qui cuida dels cuidadors?. Entrevista a Carolina Torres Per Itziar Lecea

Durant les darreres setmanes a la Casa de Cultura, cinc grups de dones i homes cuidadors han après a cuidar-se. L’objectiu de la formació, que ha impartit Carolina Torres, autora del llibre “Cómo vivir una enfermedad incurable”, ha estat el de millorar l’auto cura per poder desenvolupar millor la feina de cuidar dels altres. En un context en què atendre a persones majors o dependents es converteix en un tema delicat a causa de la pandèmia sanitària, Carolina Torres ha volgut ajudar als seus alumnes a “fluir” en la seva feina, adquirint coneixements del seu cos. I també a observar com els seus estats emocionals afecten els qui cuiden.

Flowing Health, cuidar d’un mateix per atendre als altres

“La feina de cuidador o cuidadora suposa un desgast personal gran, perquè són feines dures tan físicament com emocionalment”, comenta Carolina Torres. Per açò, el seu objectiu amb el curs de Flowing Health, que s’enmarca dintre del Pla de Formació Continua de l’Ajuntament de Ciutadella, depenent de la regidoria que gestiona Gràcia Mercadal, ha estat el de mostrar als seus alumnes el mètode Flowing Health. “Un cuidador o cuidadora és una persona que està en contacte molt directe amb la mort, amb situacions emocionals difícils. I és complicat, a vegades, treballar en un ambient així”. És per aquest motiu que Carolina Torres ha començat la formació amb la part d’Ètica. “La idea d’aquesta part del curs és que entenguin que un estat emocional i mental positiu, ajuda molt a la persona a qui es cuida. No és el mateix anar amb tensió perquè hi ha factors externs, com poden ser la família de la persona depenent, que treballar relaxats, confiats i amb la millor predisposició. Aquesta és una feina prèvia a l’arribada a casa de la persona depenent o el geriàtric, i s’ha de fer de forma individual. Essent molt conscient que el que nosaltres sentim, afecta molt directament als pacients, perquè estan en un moment molt vulnerable on totes les vibracions externes els arriben d’una manera molt intensa”.

Posar en comú les situacions que creen tensió entre els participants del curs ha estat, comenta Carolina, una de les millors teràpies per ells. “Cada alumne i alumna té una situació única. Però posar-la en comú amb companys i companyes que tenen experiències similars els ha ajudat a alliberar les tensions, a cercar recursos, a sentir-se més acompanyats”. Dintre de la feina sobre Ètica, els alumnes han treballat els conceptes d’estima, maduresa personal, autoconeixement o capacitat d’estimar. Tot, amb l’objectiu de què l’ètica personal els ajudi a aconseguir l’èxit professional i puguin fer feina, encara que la situació de pandèmia ho compliqui, d’una manera segura, amb confiança, amabilitat, humilitat, prudència, serenitat, respecte i alegria. “Tot es resumeix en deixar fluir l’estat del cuidador sobre aquests valors ètics. I què aquests s’alineïn també amb els seus pensaments i les seves accions. Si en començar la jornada, arriben amb un somriure i estan tranquils, la persona que rep les seves cures, notarà aquesta alegria i tranquil·litat, el que l’ajudarà a sentir-se millor durant el temps que comparteix amb el seu cuidador”.

Prevenir la salut per seguir fent feina

Carolina Torres comenta que hi ha alumnes dels seus grups, que formen bàsicament treballadors i treballadores socials i personal del geriàtric de Ciutadella, que tenen tot tipus de problemes físics. “És natural, en una feina tan física, que el cos del cuidador es ressenti si no es fan les coses com toca. Algunes de les persones que han fet el curs, fins i tot estan de baixa per alguna lesió física. Ells han volgut aprendre com treballar des del seu cos per desenvolupar millor la tasca de cuidar d’altres”. Així, la segona part del curs, que s’ha duit a terme a la Casa de Cultura, s’ha centrat en el coneixement anatòmic, amb especial incidència en les articulacions i l’esquena. “És important per fer bé les cures, conèixer l’anatomia humana i els diferents sistemes que la componen i, entendre que la nostra anatomia no són peces d’un puzle, sinó que s’articulen les unes amb les altres. Que un mal moviment o un mal ús d’una part anatòmica, pot repercutir en la resta del cos. Per açò és important el concepte de fluir, també en el moviment físic. En aquest cas, els alumnes han pogut aprendre com desenvolupar la seva tasca de la manera més segura per ells i també per la persona a qui cuiden”. El grau de dependència de la persona és un factor molt important a tenir en compte en aquesta etapa, comenta la formadora. “Per açò ha servit molt el fet de poder compartir experiències i també posar en pràctica moviments i respiracions”. Els alumnes dels cinc grups han après així la forma de fluir des del coneixement de la biomecànica corporal, tant pròpia com del pacient. I han practicat exercicis de respiració i posturals, que han pogut posar en pràctica en la seva feina diària.

La importància de cuidar dels cuidadors

Carolina Torres comenta que aquest curs de Flowing Health, que s’ha vist modificat a causa de les mesures sanitàries quant a nombre d’alumnes per grup, ha estat beneficiós en dos sentits. “Els cuidadors i cuidadores són persones extraordinàries, que en aquests moments en què tenir cura d’una persona major és més complicat que mai. Però la vocació que tenen d’ajuda als altres, és el valor que els defineix com a col·lectiu”.

Pel que fa al resultat del curs, que ha acabat aquest dimarts, Torres es mostra satisfeta. “El benestar físic i emocional d’aquestes persones és molt important, perquè desenvolupen una tasca social primordial. M’ha sorprès tot el coneixement que ja tenien sobre el tema, però també les ganes de millorar en la seva feina i l’amor que hi posen. Tenen una actitud que és d’admirar”.

La regidora de l’àrea de Serveis Socials, Laura Anglada, comenta que, efectivament, “Ho han agraït moltíssim, perquè cercaven un espai on poder compartir no només els problemes físics, sinó també emocionals. I han tingut molt clar que s’havien de cuidar per poder fer millor la feina. A més, ha estat un espai on s’han sentit molt compresos i on han pogut desenvolupar eines que els hi serviran en el seu dia a dia”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *