
Personal de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat i l’empresa Promar han retirat, aquesta setmana, tres elements de fondeig il·legals o ‘morts’ a la badia de Fornells, que forma part del Lloc d’importància Comunitària (LIC) Àrea Marina del nord de Menorca de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, dos es trobaven a la zona de s’Albufereta mentre que els tercer es trobava en la zona del camp de boies que gestiona la conselleria de Medi Ambient i Territori.
L’actuació s’ha duit a terme una vegada s’ha constatat que els dos morts de s’Albufereta estaven afectant greument l’herbassar d’algueró (Cymodocea nodosa). A la zona del camp de boies, el ‘mort’, estava instal·lat damunt rizoma mort de posidònia, un substrat molt adequat per a l’assentament d’altres fanerògames com el mateix algueró i que, amb el temps, podria afavorir la recuperació de la posidònia.
La Cymodocea nodosa és un hàbitat d’aigües someres d’una importància vital per a certes espècies vulnerables i/o rares, com els signàtids, entre els quals es troben els cavallets de mar. Son un hàbitat clau, a més, per garantir la sostenibilitat dels recursos pesquers doncs son font d’aliment per als exemplars juvenils.
Com la posidònia, és una fanerògama, i presenta la mateixa estructura (rizomes, arrel, tija i fulles). Els rizomes són fràgils, de color groguenc o vermellós, dels quals surten feixos de fulles que assoleixen 60-70 cm de longitud i uns 4 mm d’amplada. És una espècie que creix en fons d’arena o fang de badies i cales somes i arrecerades, però que pot arribar fins als 20 m de profunditat.
Està protegida pel Reial Decret 139/2011 per al desenvolupament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i del Catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Està inclosa, a més, en la Directiva Hàbitats (Annex I), el Conveni de Barcelona (Annex II) i el Conveni de Berna (Annex I)