Medi ambient retira tres ‘morts’ de fondeig il·legal de la badia de Fornells L’actuació s’ha executat en benefici de la Cymodocea nodosa,una fanerògama protegida

Personal de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat i l’empresa Promar han retirat, aquesta setmana, tres elements de fondeig il·legals o ‘morts’ a la badia de Fornells, que forma part del Lloc d’importància Comunitària (LIC) Àrea Marina del nord de Menorca de la Xarxa Natura 2000. D’aquests, dos es trobaven a la zona de s’Albufereta mentre que els tercer es trobava en la zona del camp de boies que gestiona la conselleria de Medi Ambient i Territori.

L’actuació s’ha duit a terme una vegada s’ha constatat que els dos morts de s’Albufereta estaven afectant greument l’herbassar d’algueró (Cymodocea nodosa). A la zona del camp de boies, el ‘mort’, estava instal·lat damunt rizoma mort de posidònia, un substrat molt adequat per a l’assentament d’altres fanerògames com el mateix algueró i que, amb el temps, podria afavorir la recuperació de la posidònia.

La Cymodocea nodosa és un hàbitat d’aigües someres d’una importància vital per a certes espècies vulnerables i/o rares, com els signàtids, entre els quals es troben els cavallets de mar. Son un hàbitat clau, a més, per garantir la sostenibilitat dels recursos pesquers doncs son font d’aliment per als exemplars juvenils.

Com la posidònia, és una fanerògama, i presenta la mateixa estructura (rizomes, arrel, tija i fulles). Els rizomes són fràgils, de color groguenc o vermellós, dels quals surten feixos de fulles que assoleixen 60-70 cm de longitud i uns 4 mm d’amplada. És una espècie que creix en fons d’arena o fang de badies i cales somes i arrecerades, però que pot arribar fins als 20 m de profunditat.

Està protegida pel Reial Decret 139/2011 per al desenvolupament de la Llista d’espècies silvestres en règim de protecció especial i del Catàleg espanyol d’espècies amenaçades. Està inclosa, a més, en la Directiva Hàbitats (Annex I), el Conveni de Barcelona (Annex II) i el Conveni de Berna (Annex I)

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.