Agricultura presenta un calendari que serà també el seu full de ruta per visibilitzar la dona rural Amb la col·laboració de l’IBDona i el Grup Motor, cada mes estarà enfocat en una acció concreta pel desenvolupament del Pla d’Igualtat 2021

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha presentat avui el seu calendari 2021, un calendari que reflecteix el full de ruta de treball per a dinamitzar el Pla d’Igualtat durant tot l’any vinent. Es tracta, en paraules de la consellera Mae de la Concha, «d’una eina de visibilització i sensibilització dins del treball que des de la conselleria es realitza amb el sector per a poder aconseguir que el paper de la dona en l’àmbit rural sigui igual que el dels homes».

Amb la col·laboració de l’Institut Balear de la Dona i del Grup Motor, format per associacions i cooperatives agràries, cada mes estarà enfocat en una acció concreta que anirà desenvolupant i implementant per a reforçar aquest pla d’igualtat. A més, cada mes es fa feina amb un dia internacional lligat al sector rural i a la nostra societat, junt amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que incideixen en aquesta acció.

365 dies de visibilització de la dona al sector agrari, ramader, pesquer i de l’alimentació que, en paraules de Maria Duran, directora de l’IBDona, «és molt necessari que es recordi cada dia com les dones han estat al sector i com han sigut part imprescindible de la conservació del paisatge i de l’entorn».

El calendari, que compta a fotografies realitzades per participants de la primera edició del concurs De la Mar a la Terra. Mirades entre dones, inclou un codi QR per poder actualitzar les dades de fires, festes i mercats. En total s’han editat 10 mil calendaris que es distribuiran per totes les illes.

12 accions per arribar a la igualtat

Al gener, baix el lema l’educació de qualitat inclusiva i equitativa i l’aprenentatge al llarg de tota la vida per a totes. Passió per aprendre, es farà feina amb l’àmbit de l’educació. I és que cal recordar que en pesca i aqüicultura, la presència de la dona només representa un 5%.

Al febrer, l’acció de feina girarà entorn la bretxa de gènere i en la necessitat de tancar-la per assolir justícia social. A l’agricultura s’observa una proporció 67%-33% a la titularitat de les explotacions. Al sector de la pesca, la presència de la dona és més minoritària, amb tan sols un 2% dels tripulants són dones.

Al març se celebrarà el Dia de la Dona Treballadora. Es realitzarà una jornada de dones a l’àmbit rural. L’objectiu és arribar a un 40% de participació de dones als consells rectors i òrgans de direcció.

Al mes d’abril el protagonisme serà per la seguretat i la salut a la feina. Analitzarem l’ergonomia de les eines i la maquinària utilitzada en tasques agràries, forestals i pesqueres per poder adaptar-les a les condicions anatòmiques de les dones.

El dia de la Mare Terra se celebrarà al maig. Els esforços se centraran a desenvolupar un programa específic per a la integració social de dones migrants en àrees rurals i tallers de corresponsabilitat.

Les dones de la mar és el lema del mes de juny. Es vol activar la Xarxa Dona a la Mar, un lloc de trobada de dones al sector pesquer i la incorporació a la Federación de Mujeres del Mar en l’àmbit nacional.

Juliol és el mes de les cooperatives. A les Balears hi ha 29 cooperatives, amb 7.751 socis. D’aquest, tan sols el 22% són dones. Aquest mes hi ha previst presentar el Pla d’Igualtat al sector.

El Dia Internacional de la Joventut se celebra al mes d’agost. Segons les dades de l’àrea de gestió d’ajudes al Desenvolupament Rural del FOGAIBA, entre els joves agricultors, la presència d’homes és també molt superior a la de dones (74%-26%). Aquest mes s’organitzarà un recital a Sant Antoni (Eivissa).

Setembre du per lema, La igualtat de gènere no sol és un dret humà, sinó que és un dels fonaments essencials per construir un món sostenible.

A l’octubre té lloc el Dia Internacional de les Dones Rurals. Es tracta d’aprofitar el mes per assolir més visibilitat de la dona al sector. Segons les dades de l’EPA, el sector primari de les Illes és majoritàriament masculí, on els ocupats són un 85,2% homes i un 15,8% són dones. Es convocarà la segona edició del certamen fotogràfic De la Mar a la Terra. Mirades entre dones.

Al novembre el lema de campanya girarà entorn de la violència de gènere. Hi haurà tallers de macro i micromasclismes al sector.

I ja per desembre, mes del sol, es potenciarà el paper de la dona com a investigadora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *