El Govern mobilitza 1.520 milions d’euros entre 2020 i 2021 per desenvolupar el Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears La presidenta Armengol ha destacat que el Projecte de Pressuposts de la Comunitat aprovat pel Govern estableix com a “full de ruta” el Pacte

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha destacat que el Projecte de Pressuposts de la Comunitat de 2021 aprovat pel Govern s’ha treballat amb el Pacte per a la Reactivació i Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears com a principal eix i full de ruta. Així ho ha expressat en roda de premsa, després de presidir la segona sessió ordinària de la Comissió de Seguiment del Pacte, que ha tengut lloc a Ca n’Oleo, amb la participació dels agents econòmics i socials de les Illes Balears, dels presidents dels consells insulars, dels ajuntaments, de representants de partits polítics i de la Fundació Impulsa Balears.  El principal punt de l’ordre del dia ha estat el d’analitzar, precisament, l’estat del seguiment dels acords i mesures que s’hi inclouen.

Per això, Armengol ha destacat que el Govern ja mobilitza, entre el 2020 i el 2021, 1.520 milions d’euros per desenvolupar-lo. En concret, a través de recursos mobilitzats enguany, entorn als 704,77 milions d’euros, i de 816,44 milions compromesos a mobilitzar durant el 2021. Això representa més de la meitat del pressupost del Pacte, situat en els 2.626 milions d’euros. Aquests 1.520 milions d’euros “centren la seguretat sanitària com a eix principal i primordial, ja que sense salut no hi ha economia”, ha explicat Armengol, detallant que la millora de tots els serveis públics, la protecció social i el foment del treball de l’ocupació i el suport a les empreses són les altres prioritats en què s’han centrat.

Un dels exemples que ha explicat la presidenta en relació a aquests eixos és l’elaboració d’un pla d’ocupació específic per contractar 400 persones per informar sobre les mesures que s’apliquen a les Illes Balears per combatre la COVID-19, que es comencen a contractar i desplegar per tot el territori. De fet, avui el SOIB ha començat la preselecció d’intermediadors socials.

A demés, Armengol ha explicat que en el Projecte dels pressupostos per a 2021 hi ha una part “específicament pensada per si hi ha qüestions durant l’any que ve que no estan previstes en  aquests moments, amb projectes que es pactin en el si del Pacte per a la reactivació”, així com prendre “mesures extraordinàries” per tramitar durant el 2021. També estan pensants, ha explicat, per “rebre” fons de projectes que es puguin presentar a través dels ministeris provinents dels fons de recuperació europeus.

Sis comissions de treball amb veus expertes

La presidenta també ha agraït la feina de tots els actors involucrats en el Pacte, “per seguir compromesos en consolidar aquest full de ruta compartit i trobar les millors solucions per a la ciutadania”.  Per això, ha assegurat que també és important “ampliar el pacte a més veus expertes i independents”, proposades no només pels signants del Pacte, sinó també per altres entitats i institucions socials de les Illes Balears. En aquesta direcció, s’han decidit crear sis comissions de treball entorn a uns àmbits concrets: l’economia del coneixement, els sectors productius; el treball, l’ocupació, l’emprenedoria i la formació professional; la circularitat; el turisme segur i de qualitat, i la transició energètica.

Per part del Govern, a la reunió hi ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

També hi han participat les presidentes i president dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; el batle de Palma i representants de CCOO, UGT, PIMEB, la FELIB, la CAEB, Fundació Impulsa i partits polítics de les Illes Balears.

Cal recordar que el Govern, juntament amb els agents econòmics i socials de les Illes Balears, la resta d’institucions locals i diversos grups polítics, va signar el Pacte l’1 de Juliol d’aquest 2020, el qual inclou 133 plans de reforma estructural i inversió, dividits en 10 eixos i involucrant totes les administracions de les Illes Balears. El passat 1 de setembre es va celebrar la primera reunió de la Comissió de seguiment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *