El nombre de treballadors acollits a un ERTO a les Illes Balears es manté respecte a octubre i tanca novembre amb 30.962

El nombre de treballadors acollits a un ERTO a les Illes Balears s’ha mantingut en l’últim mes i novembre es va tancar amb 30.962 persones incloses en aquest mecanisme de protecció, 170 menys que el mes anterior. D’aquesta manera, novembre continua reflectint el trànsit dels treballadors i treballadores fixos discontinus de les Illes Balears des dels ERTO a ser beneficiaris de la prestació extraordinària impulsada pel Ministeri de Treball a finals de setembre i que s’estendrà fins al pròxim 31 de gener de 2021 com a mínim.

El nombre de persones que es troben dins de les noves modalitats de ERTO a les Illes Balears a la fi de novembre era de 17.016, provinents en la seva majoria del sector turístic i la seva cadena de valor. Aquests treballadors que s’acullen a les noves modalitats de ERTO compensen la sortida de la resta de treballadors fixos discontinus que van començar a acollir-se a la prestació extraordinària el mes d’octubre passat i que han continuat durant novembre.

Així, de les 151.658 persones que a la fi del mes de maig es trobaven dins d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, 120.696, un 79,6%, ja han abandonat els ERTO.

De les 30.962 persones que encara avui es troben protegides per un ERTO, 26.102 estan a Mallorca, 1.601 a Menorca, 3.144 a Eivissa i 115 a Formentera. Així ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, qui ha presentat les dades d’afiliació i atur corresponents al mes d’octubre, al costat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

Negueruela fet valdre el trànsit dels treballadors fixos discontinus a la protecció brindada per la prestació extraordinària i ha recordat que “el sistema de protecció, aquest gran escut social, està funcionant a les nostres illes, que ja són una de les comunitats més protegides d’Espanya”. Davant aquesta realitat, el conseller ha tornat a remarcar l’existència de la figura dels ERTO, que ha definit com a “imprescindible” en aquests moments, i ha destacat també que aquest sistema de protecció servirà per a continuar protegint als treballadors i treballadores de les Illes Balears.

L’afiliació descendeix fins a les 421.954 persones treballadores

L’afiliació del mes de novembre, amb 421.954 persones, va descendir respecte de la registrada a l’octubre i concretament va caure en 19.154 persones, un 4,34%. Es tracta d’un descens, reafirma una situació laboral i econòmica “molt complicada i que posa a les Illes Balears en una situació d’alta vulnerabilitat”. Tant en termes percentuals com absoluts és la major caiguda en el conjunt de l’Estat, que registra un 0,17% d’increment intermensual de l’afiliació. Part d’aquesta caiguda de l’afiliació s’explica per la sortida dels ERTO dels treballadors fixos discontinus.

No obstant això, les afiliacions han caigut de manera més pronunciada a nivell interanual. Respecte del mateix mes de l’any passat, al novembre ha caigut l’afiliació un 6,67%, deixant les Illes Balears com la Comunitat on més cau el registre de tot l’Estat. De fet, la mitjana estatal registrada mostra una caiguda del 1,83%, gairebé cinc punts percentuals menys. Això s’explica per l’elevat pes del turisme en l’economia de les Illes i, per tant, per l’impacte que la limitació de moviments està tenint en el mercat laboral de l’arxipèlag.

Malgrat aquesta caiguda en l’afiliació, el conseller Negueruela ha destacat que l’afiliació d’aquest mes de novembre se situa en nivells similars a novembre de 2017, un dels moments amb major afiliació de la història de les Illes.

Atur: 85.330 desocupats al novembre

Durant el mes de novembre va haver-hi a les Illes 85.330 persones en atur, la qual cosa suposa un increment de 3.617 persones més que al setembre (+4,4%). A nivell interanual, l’atur s’incrementa un 37,3%, molt per sobre de la mitjana estatal (20,4%), degut sobretot al trànsit de treballadors fixos discontinus des dels ERTO cap a la prestació extraordinària.

Són xifres “molt dures i elevadíssimes per a un mes de novembre”, segons Negueruela, qui també ha recordat que la figura dels ERTO ha funcionat com a mecanisme de protecció, ja que “permet mantenir als treballadors fixos discontinus i tota l’ocupació indefinida”, protegits amb una prestació.

A més, la taxa d’atur administratiu de les Illes Balears és del 16,8%, la mateixa que la taxa nacional, que se situa també en el 16,8%. Finalment, la taxa de cobertura arriba al 48% fins a les 101.958 persones.

Rebaixa en la caiguda del PIB de 2019 fins al 25,4%

Durant la roda de premsa, el conseller i el director general han presentat també les dades de conjuntura econòmica corresponents al tercer trimestre de 2020. Després del procés de desconfinament i la relativa activitat registrada aquest estiu (especialment el mes de juliol) la Direcció General de Model Econòmic ha constatat una millora de l’economia d’un 19,7% respecte al segon trimestre de l’any, moment en què pràcticament l’activitat va ser nul·la, i per sobre del creixement nacional, xifrat en el 16,7%.

Aquesta lleugera millora de l’activitat fa que s’hagi recalculat la previsió anual de la caiguda del PIB i es corregeixi a l’alça en tres punts percentuals, la qual cosa situa a les Illes Balears en una caiguda del PIB del 25,4% i no del 28,4% com es va estimar al principi de la pandèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.