S’avança amb el projecte ‘Menorca per a tots’, una aposta pel turisme accessible i inclusiu Es tracta d’una iniciativa conjunta entre el Consell Insular de Menorca, la Fundació Foment del Turisme i la Fundació per a Persones amb Discapacitat

Les persones amb discapacitat i de tercera edat són els principals públics demandants d’accessibilitat universal. Ambdós públics tendeixen a l’alça, en una societat en màxims històrics d’envelliment. Per aquest motiu, durant els últims mesos el Consell Insular, la Fundació Foment del Turisme (FFTM), i la Fundació per a Persones amb Discapacitat (FPDM), treballen de manera conjunta per un pla de turisme accessible i inclusiu anomenat ‘Menorca per a tots’.

Com ha assenyalat la Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ‘si volem identificar-nos com una societat democràtica i desenvolupada no ens podem oblidar de l’accessibilitat. Aquesta millora la qualitat de la nostra oferta turística i representa garantir un dret, com és el turisme, a les persones amb necessitats d’accessibilitat’.

Quan es parla de turisme accessible es tendeix a pensar únicament en l’accessibilitat del destí. No obstant, l’organització d’un viatge implica molt més: va des de les reserves, fins als desplaçaments, o activitats que vulguin realitzar a l’illa. En aquest sentit, també resulta imprescindible que els professionals del sector turístic rebin la formació adequada per poder atendre a aquest col·lectiu.

‘Menorca per a tots’ pretén ser una nova estratègia de negoci, creant una marca de turisme adaptat per a obtenir un distintiu identificador, diferent i atractiu de cara al mercat nacional i internacional, per a dinamitzar l’illa, desestacionalitzar-la i crear un nou segment del turisme encara per descobrir.

Així, a través d’aquesta col·laboració, s’han identificat diferents línies d’acció entre les quals destaquen:

1. Identificació d’elements fonamentals per a la transformació de l’illa en una destinació adaptada (platges, allotjament, oci, cultura, transport…). En aquesta fase s’identificarà, a través d’una auditoria, per una banda, els allotjaments que estiguin adaptats parcialment o totalment. Per altra banda, també s’identificaran activitats i serveis turístics, adaptats per al turista amb altres capacitats o diversitat funcional.

2. Organització de jornades informatives per a gestors turístics sobre accessibilitat, amb l’objectiu de facilitar la transició per adaptar els seus serveis i fer-los accessibles a qualsevol client, independentment de les seves limitacions o capacitats. En aquest sentit, està previst realitzar formació genèrica i per sectors (vela, caiac, cadira Jöelette, hipoteràpia o rutes a cavall). Aquesta formació anirà acompanyada per un Manual de bones pràctiques sobre accessibilitat en el sector turístic.

D’aquesta manera, Menorca inicia el camí cap al turisme accessible. Una aposta per garantir la igualtat de condicions a l’hora de poder gaudir dels atractius de la nostra illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.