Les entitats mobilitzen 3.400 voluntaris a les Illes Balears durant el primer estat d’alarma

La Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Direcció General de Participació i Voluntariat, ha enllestit l’elaboració del «Mapa del Voluntariat de les Illes Balears durant l’estat d’alarma COVID-19». Un informe que respon a la petició feta des del Ministeri d’Afers Socials i Agenda 2030, que vol donar visibilitat a la feina feta per entitats de voluntariat i ajuntaments i saber quina ha estat la resposta de la societat durant aquesta situació d’excepcionalitat.

El Mapa s’ha elaborat a partir de la informació facilitada per 36 entitats de les Illes Balears —de les quals 28 treballen a Mallorca, 10 a Menorca, 14 a Eivissa i 6 a Formentera—, que han executat programes de voluntariat durant aquest període, i 31 ajuntaments que han impulsat un ampli ventall de programes i actuacions durant l’estat d’alarma.

Pel que fa a les entitats de voluntariat, aquestes 36 entitats han executat 74 programes de suport a la ciutadania, un 25 % dels quals han estat de nova creació per tal de donar resposta a les necessitats associades a la pandèmia. La majoria d’aquests programes estan vinculats a la distribució d’aliments     (29,7 %), el suport a tràmits administratius (18,9 %), l’acompanyament a grups vulnerables (9,4 %) i la confecció de mascaretes (6,7 %).

Més d’un seixanta per cent d’aquests programes han estat desenvolupats per entitats acreditades dins la xarxa Entitat COVID-19, gestionada des de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern a través de la Direcció General de Participació i Voluntariat dins la Xarxa Junts, mentre que un 9 % responen a programes impulsats des de l’organització veïnal amb la implicació d’ajuntaments coordinats amb xarxes de suport veïnal, formals o informals, o entitats de voluntariat per donar resposta a les necessitats del municipi.

Les entitats han hagut de fer un esforç d’adaptació dels seus programes a l’estat d’alarma (67 %) i més de la meitat dels projectes s’han dut a terme de manera coordinada amb les administracions locals. A través d’aquestes actuacions, les entitats han mobilitzat 3.407 voluntaris arreu de les Illes Balears per donar suport a 141.246 persones —d’aquestes, més de 75.000 persones s’han beneficiat de programes de distribució d’aliments i estris de primera necessitat.

El Mapa del Voluntariat durant l’estat d’alarma també recull informació de 26 ajuntaments de les Illes Balears, que han desenvolupat 61 programes, la gran majoria dels quals (80,3 %) s’han creat de bell nou arran de la crisi. Les actuacions principals dels municipis han anat destinades a la distribució d’aliments (32,7 %), l’acompanyament a grups de risc (9,8%), la desinfecció de carrers (21,3 %) i la confecció de mascaretes (16,3 %).

A diferència de les entitats, en què la majoria de programes (63,5%) s’han centrat en l’atenció personalitzada de famílies o persones individuals, els consistoris han destinat més esforços i actuacions (47,54 %) al treball comunitari, la qual cosa ha impulsat programes complementaris. Tota aquesta tasca ha mobilitzat per part dels ajuntaments 3.407 persones voluntàries per donar suport a 232.351 persones beneficiàries.

En l’àmbit dels ajuntaments destaca el pes de l’organització veïnal en aquests moments de crisi sanitària: 40 dels 61 programes impulsats (65,5 %) responen a aquesta modalitat, amb un major pes a Mallorca (31 programes, el 77,5 %), Eivissa (4 programes, 10 % del total), Menorca (3 programes, 7,5 %) i Formentera (2 programes, 5 %). La segona modalitat més representativa a nivell municipal són les accions de protecció civil, amb 14 programes.

L’informe també detecta com el voluntariat ha intensificat l’ús de plans telemàtics per respondre a la ciutadania: en el cas de les entitats, un 11,7 %  de les persones voluntàries han desenvolupat plans telemàtics i un 33 % han combinat l’acció presencial amb el suport a distància.

El Dia Internacional del Voluntariat

L’Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre de 1985 va acordar que el 5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat (https://www.un.org/es/observances/volunteer-day). L’objectiu és sensibilitzar el públic de tot el món sobre el voluntariat des de totes les vessants. Aquest dia, explica l’organització mundial, suposa una oportunitat única per agrair tots els esforços realitzats pels voluntaris i les seves organitzacions, així com promoure’n els valors i donar a conèixer els avenços que aconsegueixen en les seves comunitats.

Amb la commemoració d’aquest dia, l’Assemblea General de les Nacions Unides convida els governs a impulsar aquesta jornada per reconèixer persones i entitats que, de forma lliure i solidària, tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.