Triay, vins gallecs de la DO Monterrey amb llinatge d’Es Mercadal

Era l’any 1961 quan Catalina Triay, nascuda as Mercadal, anava a viure a Galicia on es va casar, tenir fills i va fer allà les seves arrels, però sense deixar de banda l’estimació cap a la seva illa, amor que també va transmetre al seu espòs i als seus fills.

Paral·lemanent una família gallega d’Oímbra a Ourense, la prestigiosa zona vinícola d’O Rosal, portava 6 generacions dedicades a la viticultura des de 1840, on van plantar les seves primeres vinyes a terres que fins el moment havien estat dedicades al conreu de blat i de blat dindi.

Al llarg de les primeres dècades del segle XX, aquells vins van començar a tenir gran èxit, gràcies al germà de Purificación Méndez, arxipestre de la família reial, quan Alfons XIII regnava a Espanya, i a qui portava els seus vins.

Entre 1925 i 1935 van plantant nous ceps fins aconseguir 25 hectàrees de vinya.

Passaven generacions fins arribar a Obdúlia i Isaac, el pares de Purificación García, que serà en pont vital en aquesta història. Lula i Isaac van treballar tota la seva vida al camp i van fer de les vinyes la seva manera de viure i encara amb més de 80 anys d’edat van donar els seus consells i saviesa acumulada a les actuals generacions.

Isaac García Méndez, ajuda a la seva mare Purificación als anys 50, amb només 15 anys en la producció de vins, i al 1961 es casa amb Lula, que també ve d’una família vinatera de la comarca de Monterei, i que també ha treballat la vinya des de ben jove. Ells dos són els que posaran els ciments a les actuals bodegues Triay.

Purificación García, la filla, també es va criar entre vinyes i va conèixer al que seria l’home de la seva vida, Antonio Àlvarez Triay, fill de na Catalina Triay. Amb ell, després d’heretar les vinyes dels seus pares Isaac i Lula, juntament amb el seu germà José García, decideixen crear les Bodegas Triay, que porten el llinatge matern d’Antonio en record d’aquella dona mercadalenca que tant van estimar també. Avui són els néts de Lula i Isaac els que porten les brides de Triay. Ivan i Lucia Alvarez han donat la seva empremta de màrqueting i imatge visual als cellers que destaquen com un dels grans de la DO Monterrey amb la producció de vins de Godello i Mencía.

Els vins Triay

Actualment el celler compte amb una capacitat de producció de 40.000 litres i 7 hectàrees de vinyes, dividides als vessants de la muntanya d’O Rosal, a Oímbra, zona on es produeixen els millors vins gallecs, tant Albariños com Godellos.

L’aposta per la sostenibilitat, sense emprar ni herbicides i productes que perjudiquin a l’ecosistema de la vinya, han apostat per a una viticultura tradicional, que produeix 45.000 botelles anuals, de les quals 37.000 són del seu blanc, un monovarietal Godello i 8.000 botelles de negre Mencía, també monovarietal.

Catalina Triay, que donà amb el seu llinatge el nom als vins Triay, llegint aquesta notícia avui dissabte.

Poc es devia pensar aquella menorquina d’Es Mercadal, que un vi de Galicia, de la terra on va sembrar les seves noves arrels familiars, portés el llinatge dels seus pares i avis menorquins, i que aquest vi ha arribat també a l’illa de Menorca on compte amb un petit distribuïdor que l’ha portat a alguns dels millors restaurants de l’illa, i que ha fet que d’aquesta manera l’haguem conegut, i de pas poder xerrar amb Ivan Àlvarez, nét de Catalina, i nét d’Isaac Alvarez, aquest gallec que sense por a la feina va crear unes vinyes de prestigi, de producció limitada que han sabut seduir paladars exigents i que de segur enamoren glop a glop a aquells que han provat aquests vins gallecs de llinatge menorquí, vins que uneixen l’orient i occident, de caràcter Atlàntic i llinatge Mediterrani, però amb un component comú, la salinitat de la mar, la sostenibilitat i el compromís amb la terra, la qualitat de la feina ben feta i l’amor als que ens han precedit.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.