Actes 8 Març

Sílvia Vivó Caules, artesana i il·lustradora: “La tècnica de la il·lustració digital em permet experimentar molt i desenvolupar la creativitat” Per Silve Pons

Na Sílvia Vivó (Ciutadella 1973), té tres Cartes d’Artesana: carassera (del paper), manufacturera de nines i decoradora d’objectes. No té límits pel que fa a la creativitat i ni tan sols pel que fa als materials; pot elaborar una peça en paper, roba, palla, metall, fusta, metacrilat…I pel que fa a les mides, el mateix: des d’una minúscula arracada a una gegantina Taula per ornamentar un carrer durant el Carnaval. Ella ha estat l’encarregada d’il·lustrar la portada del Parenòstic Pagès i Mariner 2021.

Com comença el teu interès per l’artesania?

Supòs que des de ben petita i com molta gent, fent manualitats. Quan veus que tens manya i el resultat és atractiu t’hi esforces més i a poc a poc vas aprenent. El procés em va dur a interessar-me per l’artesania i fins avui. Açò sí, és un aprenentatge constant.

En quines feines o elements podem reconèixer la teva obra?

Bé, a part de tenir el meu propi taller on faig molts encàrrecs personalitzats i de donar classes as Mercadal i al Centre Municipal d’Art de Ciutadella, he fet moltes col·laboracions en la decoració de la desfilada de Reis o de Carnaval. També he fet decoracions per l’associació de botiguers de Maó, Mô Comercial, o per les botigues de Ciutadella on enguany hi trobareu les característiques bústies nadalenques. També vaig pintar les carotes de Sant Joan l’any 2009 per encàrrec del caixer Senyor Chiqui de Sintas i he il·lustrat l’estampa de la Missa de Caixers dues vegades. També m’agrada molt il·lustrar llibres com el darrer on he participat que és “Vas més brut que un carboner!” on m’he documentat per cercar les eines que empraven els carboners a Menorca i poder-les dibuixar.

Actualment en quin punt creatiu estàs?

En el que estic treballant molt ara és en l’espai digital on vaig creant una col·lecció que es diu “Menorca màgica”. És un conjunt d’imatges que reivindiquen espais característics de Menorca amb determinats elements que els completen. Tot des d’una visió molt particular. Per exemple la imatge d’un pescador enmig del mar, amb un far al fons, una sirena que el xuroia i un pop que observa l’escena des de la vorera, fet amb la tècnica de la il·lustració digital que em permet experimentar molt i ser creativa.

Enguany has il·lustrat la portada del Parenòstic Pagès i Mariner pel 2021 que edita Setmanaris i Revistes i que compleix 15 anys, com ha anat tot açò?

El Parenòstic no hi falta cap any a ca nostra pel que el producte m’era prou conegut i la idea de mantenir l’essència de la cultura popular i donar-li un caire actual em va dur a un dels estils que més m’agraden: el modernisme. De l’Art Noveau m’agrada tot: la joieria, la cartelleria, la pintura, l’arquitectura…per cert, a Ciutadella tenim ja bonibé restaurada una joia modernista com és la farmàcia Llabrés, però es que a Maó trobam moltes reminiscències d’art modernista, sobretot en l’arquitectura. Idò a partir del modernisme he resolt les formes i colors de la portada del Parenòstic donant rellevància a les figures del pescador i la pagesa envoltats de les fases de la lluna que marquen l’esdevenir.

Com ho fas per documentar-te sobre tanta diversitat de temes?

És que la de documentació és una fase clau en qualsevol procés creatiu. M’agrada molt investigar, per una banda diferents tècniques que no he tocat abans i que em permeten ampliar coneixements artístics. I per altra banda llegeixo molt. M’agrada llegir, especialment llibres o novel·les que tenen una base històrica; i veure documentals també m’enriqueix. Tenc una aplicació al telèfon que em permet escoltar llibres mentre faig feina, és com una ràdio novel·la, però resulta molt interessant.

Tens algun projecte què ens puguis avançar?

Sempre que puc faig una petita inversió en eines pel taller i el meu projecte immediat és comprar-me un compressor. Pel que fa a la part creativa tenc un encàrrec molt interessant relacionat amb un element de la cultura popular que m’heu encomanat des d’El Iris i que estic preparant amb molta il·lusió, però…millor si no avançam res i deixam una mica encuriosits als lectors…

Idò, que així sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.