Actes 8 Març

Com triar els millors arbres fruiters? Els secrets d'en Jordi

Però, com triar els millors arbres fruiters? Lo primer que has de saber és que pel clima temperat de Menorca, tenim la gran sort de poder sembrar gairebé qualsevol tipus d’arbre fruiter. Pereres, pomeres, prunera, melicotoner, albercoquers, paraguais, ametllers, cireres, atzerolers, mangos, litxis, alvocat, papaia, kiwi, raïm blanc i vermell, caquis, caquis persimon, gínjols, figueres, magraners, nespres, nectarines, llimoners, tarongers, mandarines, llima, calamondins, cumquat, o caviar cítric que està molt de moda. Si no et cuides és perquè no vols. Un consell abans de triar els fruiters per l’any que ve: recorda que qualsevol hort on hi hagis de sembrar aquests tipus d’arbres, ha d’estar a l’esguard del vent, especialment el de tramuntana. Si no tens una paret seva prou alta o un terreny natural d’aquestes característiques -com són els barrancs- sempre pots optar per posar una barrera natural, també feta d’arbres d’una altra casta.

Anam a veure ara què ha de tenir un arbre fruiter per assegurar que sigui una bona compra i doni bons fruits.

  • Cerca arbres arrelats. Aquests han crescut a dintre dels testos i les arrels no han quedat al descobert durant el transport. Són un poc més cars, sí. Però també són una inversió molt més segura, perquè a l’estar sembrats, t’assegures que les arrels no s’han fet malbé en cap moment.
  • A l’hora de sembrar el nou fruiter, fes un forat prou gros per a deixar prou espai pel pa d’arrels. I en el moment de cobrir, procura mesclar terra bona de bossa, que ajudarà a l’arbre agafar els nutrients necessaris per créixer. Una vegada sembrat, fes una bona regada. El meu consell és que hi posis un goteig. Aquests dies que plou bastant, procura no regar-lo tant. Però en el moment en què les temperatures pugin i les pluges acabin, hauràs d’augmentar el temps de reg, que ara mateix es pot quedar en una regada llarga una vegada per setmana. De totes maneres, el sistema de reg per degoteig t’assegura la humitat necessària sense haver de malbaratar aigua.
  • Un darrer consell per aquests mesos d’hivern que s’atraquen: per evitar problemes amb plagues, insectes indesitjats…empra el sistema antic de pintar els arbres amb oli d’hivern. Ecològic i efectiu, i gens nociu pel medi ambient.

Esper que el major dels problemes que tens ara mateix sigui fer la tria dels fruiters que sembraràs! I si vols acabar d’arrodonir la sembrada, un darrer consell o “tip”, que ara està molt de moda. Junt amb els fruiters, sembra alguns rosals, que ajuden a la pol·linització. Un dos per un ben complet per una primavera ben florida!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.